До новин

Мережа «Фокстрот» втрачає право вимоги до боржників Дельта Банку на 830 млн грн

23 листопада, 2017
Резонансні справи
Мережа «Фокстрот» втрачає право вимоги до боржників Дельта Банку на 830 млн грн

Госпсуд Києва 17 жовтня задовольнив позов ліквідатора Дельта Банку та визнав нікчемним договір застави майнових прав №Д-3/2014 від 4 вересня 2014 року, укладений між банком і ТОВ «Фламенко».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на «Фінбаланс».

Згідно з судовими матеріалами, предметом застави були майнові права за кредитними договорами, укладеними між Дельта Банком та фізичними і юридичними особами вартістю 830 млн грн. Ці майнові права були передані Дельта Банком в забезпечення своїх зобов’язань перед ТОВ «Фламенко» за договором банківського рахунку №26/15-595 від 16.02.2012 в розмірі 331,5 млн грн.

Договором застави передбачалося, що ТОВ «Фламенко» набуває право вимоги за кредитними договорами, майнові права за якими були передані у заставу, у разі невиконання банком зобов`язань за договором банківського рахунку або в разі прийняття НБУ рішення про віднесення Дельта Банку до категорії неплатоспроможних (у день винесення такого рішення, що й відбулося 02.03.2015).

Фонд гарантування після введення в Дельта Банк тимчасової адміністрації визнав вказаний договір застави нікчемним.

Як констатується в рішення суду, укладаючи договір застави, Дельта Банк порушив обмеження, введене постановою НБУ, щодо необхідності узгодження подібних правочинів з куратором НБУ, що зроблено не було.

«Умови договору застави та договору відступлення права вимоги передбачають окремі переваги (пільги) перед іншими кредиторами, що суперечить п. 7 ч. 3 ст. 38 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» та є ознакою нікчемності правочину», - йдеться в рішенні суду.

За даними держреєстру, серед засновників ТОВ «Фламенко» (31610334) – ТОВ «Одіссі» (35333260), ТОВ «Ред.Уа» (37269674), кінцевим бенефіціаром вказаний Франс Бонте (Сейшели). За даними держреєстру, керівником ТОВ «Одіссі» є Валерій Маковецький (співвласник мережі «Фокстрот»). Також ТОВ «Одіссі» значиться серед засновників ТОВ «Фокстрот-Плюс».

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, співвласник «Фокстроту» хоче реванш з ФГВФО у боротьбі за 3,8 млрд грн. активів «Дельти».

Коментарі
Додати коментар