До новин

За клопотанням СБУ суд наклав арешт на майно Лагуна у справі Дельта Банку

23 листопада, 2017
Резонансні справи
За клопотанням СБУ суд наклав арешт на майно Лагуна у справі Дельта Банку

Шевченківський райсуд Києва 1 листопада в рамках кримінального провадження задовольнив клопотання слідчих СБУ та наклав арешт на майно власника 70,61% акцій збанкрутілого Дельта Банку Миколи Лагуна.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на «Фінбаланс».

Йдеться про:

- дві земельні ділянки площею 4,9 га та 1,4 га; дві квартири; житловий будинок;

- транспортні засоби – «незалежно від того, за ким вони зареєстровані» - Bentley Continental GT (2013 року випуску); Land Rover Range Rover (2014 року випуску); Porsche 996 Turbo (2004 року випуску);

- на корпоративні права учасника ТОВ «Білгород Водоканал» в розмірі внеску до статутного фонду в сумі 2,498 млн грн.

Раніше про арешт цих же активів М. Лагуна повідомляло видання «Олігарх Медіа».

Згідно з судовими матеріалами, слідчі СБУ встановили, що (цитата) «впродовж 2012-2015 років службові особи та фактичний власник ПАТ «Дельта Банк», діючи за попередньою змовою групою осіб із службовими особами і власником компанії «Silisten Trading Limited» (Британські Віргінські Острови), вчинили заволодіння грошовими коштами зазначеної банківської установи в сумі 87 294 251,67 доларів США, тобто в особливо великому розмірі, шляхом зловживання своїм службовим становищем, під час передачі у заставу грошових коштів, що знаходились на кореспондентському рахунку вказаного банку у банківській установі «MEINL BANK AKTIENGESELLSCHAFT» (Австрійська Республіка) для забезпечення виконання кредитних зобов`язань компанії «SILISTEN TRADING LIMITED» перед банком «MEINL BANK AKTIENGESELLSCHAFT», та вчинили легалізацію (відмивання) зазначених доходів, одержаних злочинним шляхом, в особливо великому розмірі».

Як зазначається, в жовтні 2012 року службові особи Дельта Банку, «перебуваючи у злочинній змові із власником ПАТ «Дельта Банк» та службовими особами і власником компанії Silisten Trading Limited», ініціювали підписання між Silisten Trading Limited і Meinl Bank AG (кредитор) кредитного договору про надання кредиту на 50 млн дол.

22.10.2012 відповідна угода була підписана. Того ж дня, голова ради директорів ПАТ «Дельта Банк» (слід розуміти, йдеться про Олену Попову) як заставодавець - «достовірно знаючи, що компанія Silisten Trading Limited не поверне отриманий кредит» - без погодження з спостережною радою «Дельта Банку» підписала із Meinl Bank AG (заставодержатель) договір застави по кредитному договору між компанією Silisten Trading Limited та Meinl Bank AG на 50 млн дол.

Згідно з цією угодою, у випадку неповернення кредиту компанією Silisten Trading Limited до Meinl Bank AG переходять усі права власності на кошти, що знаходяться на коррахунку Дельта Банку в Meinl Bank AG.

Як зауважується, 30.11.2012, 24.01.2013 та 03.12.2013 директор Silisten Trading Limited підписав із Meinl Bank AG додаткові угоди, відповідно до яких збільшено кредитну лінію до 110 млн дол. Тоді ж були внесені зміни до договору застави та збільшено суму застави до 110 млн (як зауважується, ці зміни були закріплені підписом голови ради директорів Дельта Банку).

Як констатується в ухвалі суду, голова ради директорів Дельта Банку, всупереч вимогам законодавства та нормативної бази НБУ, не повідомила службовим особам Дельта Банку, які вели бухгалтерських облік та звітність, про підписання зазначеного договору застави та не надала їм його. У результаті не було сформовано резерв для покриття кредитного ризику, а в бухгалтерському обліку НБУ кошти Дельта Банку, які були в Meinl Bank AG, не значилися такими, що перебувають в обтяженні.

Після підписання договорів застави службові особи Дельта Банку перерахували на кореспондентський рахунок у Meinl Bank AG понад 87 млн дол.

04.02.2015, у зв`язку із неповерненням кредитів компанією Silisten Trading Limited, із кореспондентського рахунку Дельта Банку в Meinl Bank AG були списані 87,3 млн дол, «у зв`язку із чим, ПАТ «Дельта Банк» завдано збитків на вказану суму».

«Підписання протягом 2012-2013 років Головою правління ПАТ «Дельта Банк» усіх вищевказаних ризикових договорів застав грошових коштів ПАТ «Дельта Банк», які загрожують інтересам вкладників чи інших кредиторів банку, а також неподання звітності до Національного банку України щодо їх підписання, тобто вчинення порушень вимог законодавства, у тому числі нормативно-правових актів Національного банку України, не могло вчинятись без відома та погодження фактичного власника банку», - йдеться в ухвалі суду.

У документі вказується, що відповідно до закону «Про банки і банківську діяльність», «пов`язана з банком особа, дії або бездіяльність якої призвели до завдання банку шкоди з її вини, несе відповідальність своїм майном».

З огляду на це, слідчий суддя вирішив, що «з метою забезпечення конфіскації майна як виду покарання на підставі п.3 ч.2 ст. 170 КПК України» майно М. Лагуна «може бути використане для забезпечення додаткового покарання у виді конфіскації майна, яке передбачене ч. 5 ст.191, ч. 2 ст. 209 КК України» (цитата).

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, сестра Лагуна винна Укрексімбанку $39 млн.

Коментарі
Додати коментар