До новин

Банкам дозволять позбутися токсичних кредитів

24 листопада, 2017
Законодавство
Банкам дозволять позбутися токсичних кредитів

Національний банк з групою експертів завершив підготовку законопроекту «Про діяльність з управління заборгованістю», який значно полегшить банкам масовий продаж і передачу в управління сотень мільярдів гривень проблемних боргів.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на FinClub.

Документ у разі ухвалення дозволить створення спеціалізованих компаній з управління заборгованістю. Ці компанії зможуть купувати у банків не обслуговуються кредити, яких вже накопичилося на 477,1 млрд грн.

Боргами банків займуться компанії з управління заборгованістю. Їх зможе створити хто завгодно, лише треба внести дані про них до реєстру фінансових компаній, який веде Нацкомфінпослуг.

Мінімальний статутний капітал складе не менше 30 млн грн. Його треба буде сформувати грошима, а не кредитами, позиками або фінансовою допомогою. Щоб КЗОЗ отримала статус державної, у держави повинна бути частка понад 50%.

Діючі фінансові або факторингові компанії, які захочуть працювати з проблемною заборгованістю за новими правилами, зобов'язані будуть перереєструватися у відповідність до вимог закону.

Компанії зможуть купувати і продавати борги, управляти ними. Банкам не доведеться отримувати у боржників дозвіл на продаж їх кредитів, їх просто будуть повідомляти про продаж або передачу боргу в управління. Спецкомпаніі готуватимуть варіанти погашення заборгованості, її реструктуризації, управляти активами (в тому числі передавати в оренду або лізинг третім особам), брати участь, згідно профільного закону, в процедурі фінансової реструктуризації.

У Податковий кодекс включать пільги для проблемних позичальників і компаній з управління заборгованістю. Такі компанії будуть повністю звільнені від сплати податку на прибуток, а прощена (анульована) заборгованість по тілу кредиту, відсотками, комісіями і штрафних санкцій не буде вважатися додатковим благом платника податків. Це означає, що юрособам не треба буде платити з них податок на прибуток, а фізособам - ПДФО.

Банкам також буде простіше: при продажу боргів дешевше номіналу і расформіровиваніі резервів у них не виникатимуть податкові зобов'язання. Податкові пільги будуть діяти п'ять років - до 2023 року.

Коментарі
Додати коментар