До новин

У ФГВФО розповіли, за якими схемами з Експобанку вивели півмільярда гривень

24 листопада, 2017
Резонансні справи
У ФГВФО розповіли, за якими схемами з Експобанку вивели півмільярда гривень

Укладення удаваних кредитних договорів та списання коштів MEINL BANK AG: через схеми з АТ «КБ «ЕКСПОБАНК» виведено активи на понад півмільярда гривень.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на прес-службу Фонду гарантування вкладів фізосіб.

«Виведення коштів на підставні підприємства з іноземним капіталом, дроблення сум вкладів наближених до власників банку фізичних осіб, відчуження з метою привласнення нерухомого майна – це далеко неповний перелік схем та маніпуляцій із ліквідними активами, які найімовірніше були застосовані у АТ «КБ «ЕКСПОБАНК» напередодні визнання його неплатоспроможним», - йдеться у прес-релізі ФГВФО.

У Фонді зазначають, що в результаті таких дій ціночна вартість активів, включених до ліквідаційної маси банку, стала у 3,5 рази меншою за балансову вартість – 1 077,99 млн грн та 3 811,27 млн грн відповідно.

За декілька днів до введення тимчасової адміністрації у банк (12.09.2014), було погашено ощадні сертифікати на пред’явника в доларах США на загальну суму в еквіваленті 38,93 млн грн. Сертифікати були пред’явлені однією фізичною особою. Отримані такими чином кошти, після конвертації, частково були роздроблені між іншими  вкладниками Банку на суми, що не перевищували гарантовані 200 тис грн.

Аналогічні факти дроблення встановлені і щодо коштів належних колишньому керівництву банка та наближених до них осіб.

Під час тимчасової адміністрації та ліквідації уповноваженою особою Фонду також було виявлено схему із виведення коштів, розміщених на кореспондентських рахунках банку, за участі юридичних осіб-нерезидентів. Так, 26 вересня 2014 року, через день після запровадження у банку тимчасової адміністрації, відбулося списання MEINL BANK AG  коштів, розміщених на кореспондентському рахунку АТ «КБ «ЕКСПОБАНК», у сумах 21 477 464,34 доларів США та 13 586 368,06 євро, у рахунок погашення кредитних зобов’язань компаній-нерезидентів. Ці кошти, які становили 14,8% загальних активів банку, свого часу були передані у забезпечення виконання зобов’язань за кредитами семи компаній-нерезидентів. При цьому, метою їх кредитування була купівля дебіторської заборгованості у АТ «КБ «ЕКСПОБАНК».

«Жодна з семи компаній дебіторської заборгованості АТ «КБ «ЕКСПОБАНК» не купувала. Крім того, протягом липня – вересня 2014 року службовими особами АТ «КБ «ЕКСПОБАНК», шляхом зловживання своїм службовим становищем, укладались удавані (кредитні) угоди у тому числі з іншими банками. Так, в одному із банків АТ «КБ «ЕКСПОБАНК» було оформлено кредитні договори на суму 131 млн грн, у забезпечення за якими було передано кілька об’єктів нерухомості у Києві, ринкова вартість яких майже на 30% перевищувала суму кредитів. Суми кредитних коштів були виведені з АТ «КБ «ЕКСПОБАНК». У подальшому банк-кредитор передав право вимоги за вказаними кредитними договорами іншій юридичній особі, яка оперативно стягнула заставне майно на свою користь», - додали у Фонді.

На сьогодні, Фондом у судовому порядку вдалося скасувати більшість реєстраційних дій щодо реєстрації права власності на нерухоме майно АТ «КБ «ЕКСПОБАНК» за третіми особами.

Крім того, уповноважена особа Фонду веде активну роботу з повернення виведених активів на баланс АТ «КБ «ЕКСПОБАНК». За всіма зазначеними епізодами, за заявою уповноваженої особи Фонду, на теперішній час триває перевірка в межах досудового розслідування об’єднаного кримінального провадження.

Нагадаємо, рішенням виконавчої дирекції Фонду від 18 вересня 2017 затверджено ліквідаційну масу АТ «КБ «ЕКСПОБАНК»  станом на 01.04.2015 р. з урахуванням змін станом на 01.09.2017 року, балансовою вартістю з урахуванням позабалансових рахунків (без врахування резервів) 3 811,27 млн грн. Ринкова вартість активів, визначена незалежними оцінювачами – суб’єктами оціночної діяльності, становить майже у 3,5 рази менше –  1 077,99 млн грн.

Найсуттєвіша група активів банку – кредитний портфель. «На папері» кредити фізичних та юридичних осіб складають майже 40% затвердженої ліквідаційної маси – 1 497,80 млн грн. У той же час незалежні оцінювачі оцінили їх у понад 7,5 разів менше – 198,69 млн грн.  

Станом на 01 жовтня 2017 року вкладникам банку виплачено 286,26 млн грн гарантованого відшкодування за вкладами. При цьому, 99.9% кредитного портфелю не обслуговується.  

Загальна сума акцептованих вимог кредиторів банку станом на 01 жовтня 2017 року – 1 682,68 млн грн.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, ліквідацію Експобанку продовжили на рік.

Коментарі
Додати коментар