До новин

НБУ попросить Банк Англії визнати списання боргу Приватбанку за євробондами

24 листопада, 2017
Борги
НБУ попросить Банк Англії визнати списання боргу Приватбанку за євробондами

За неофіційними даними джерел на банківському ринку, в найближчі тижні може відбутися візит одного з чільних представників НБУ (швидше за все, це буде заступник глави Нацбанку Катерина Рожкова) у Лондон, у рамках якого відбудуться переговори з представниками Банку Англії щодо визнання британським центробанком операції bail-in, яка була проведена в ході націоналізації Приватбанку та під яку потрапили в т.ч. зобов’язання банку перед держателями єврооблігацій (фактично ці борги Приватбанку на підставі українського законодавства були примусово списані Фондом гарантування торік у грудні, коли в банку кілька днів працювала тимчасова адміністрація).

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на «Фінбаланс».

Нагадаємо, 10 листопада новий довіритель держателів єврооблігацій Приватбанку – Madison Pacific Trust Limited – звернувся з позовом у Лондонський арбітражний суд у зв’язку з примусовою конвертацією в акції Приватбанку його зобов’язань по євробондам, які мали б бути погашені в січні та лютому 2018 року: обсяг випусків цінних паперів – відповідно 200 млн дол (з яких 40 млн дол були погашені в серпні-2016) та 175 млн дол.

2 листопада Madison Pacific Trust Limited повідомив Приватбанк про дострокове стягнення заборгованості за євро бондами з погашенням в січні-лютоЗгідно з правилами Лондонського арбітражного, Приватбанк зобов`язаний до 6 грудня відповісти на заяви довірителя за єврооблігаціями.

27 жовтня НБУ погодив зміну структури банківської групи Приватбанку, виключивши з її складу в т.ч. компанію UK SPV Credit Finance plc, яка формально й випускала євробонди в інтересах банку.

Як відомо, під операцію bail-in також потрапили облігації субординоваго боргу Приватбанку на 220 млн дол з погашенням у 2021 році.

Колишній корпоративний секретар Приватбанку Вікторія Страхова публічно висловлювала думку, що у власників єврооблігацій Приватбанку «досить високі шанси в суді виграти суперечку з державою».

Фінансист звертала увагу на BRRD – The Bank Recovery and Resolution Directive – директиву ЄС про відновлення платоспроможності банків, у якій визначено, що для визнання bail-in у третіх країнах українським держорганам потрібно було б отримати погодження в Банку Англії.

«Я не відчуваю великого оптимізму з цього приводу – як щодо суто юридичних аспектів, так і політичних. Боюся, після Brexit Англія не піде на таку шкоду репутації країни з максимальним захистом інвесторів», - зазначала В. Страхова.

Банківський юрист, екс-співробітник Департаменту реєстраційних питань і ліцензування НБУ Олександр Ярецький називав «майже стовідсотковими» шанси держателів євробондів захистити свої права в суді, з огляду на те, що процедура випуску бондів здійснювалась за англійським правом.

На «дуже добрі юридичні перспективи» для держателів євробондів Приватбанку в судових спорах з державою вказував також Іван Угляниця – екс-глава департаменту інвестиційного банкінгу одного з найбільших банків в Азербайджані – PASHA Bank.

«Подібне рішення нещодавно було прийнято в Лондонському арбітражі по єврооблігаціях «Уралсібу», які були списані в дуже схожих умовах, що просто в черговий раз підтверджує, що саме списання було зроблено, скоріше, для відстрочення дати виплати окремих зобов’язань», - констатував І. Угляниця.

Голова комісії із банківського аналізу Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран наголошував, що «британські суди розглядають питання за суттю, а не за формою», а державі «потрібно буде довести у суді, що утримувачі єврооблігацій були якось причетні до дефолту Приватбанку у 2016 році». На думку В. Шапрана, шанси незалежних власників євробондів виграти суди «дуже великі» (цитата).

Торік у грудні керівник аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій зазначав, що за його інформацією, як мінімум половина єврооблігацій Приватбанку не належала пов`язаним особам. «Достовірно можна стверджувати, що у пов’язаних сторін банку є як мінімум 70 млн доларів у субординованих бондах (які вони купили на розміщенні 2015 року)», - констатував тоді фінансист.

Згодом О. Паращій у розповідав, що ті держателі єврооблігацій, з якими він спілкується, впевнені у своїй правовій позиції у британських судах.

«В українські суди вони йти не збираються, оскільки бояться, що таким кроком вони визнають норми українського права. Вони вважають, що банк/держава порушили норми британського права, застосувавши списання за українським законодавством. На їх думку, списання облігацій було б правомірним лише у випадку ліквідації банку. Позиватися вони, скоріше за все, будуть до банку, який не виконав свої зобов’язання. Але, як на мене, bail-in єврооблігацій відбувся також із порушенням українського законодавства», - зауважував представник Concorde Capital.

Коментарі
Додати коментар