До новин

Реформоване видання в Олександрії орендує приміщення за 1 грн і мовчить про ймовірне банкрутство

26 січня, 2018
Банкрутство підприємств
Реформоване видання в Олександрії орендує приміщення за 1 грн і мовчить про ймовірне банкрутство

ТОВ «Вільне слово» отримало подовжений термін на укладення угоди про оренду нежитлового приміщення, в якому розміщена редакція. Відповідне рішення було ухвалене на засіданні виконавчого комітету 25 січня.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Олександрійські новини».

Виконком погодив продовження терміну укладання відповідної угоди до 28 лютого, оскільки до цього часу керівник видання Людмила Приходько не оформила договір оренди. Міська влада віддає у користування 176 квадратних метрів приміщення. Вартість оренди приміщення комерційному виданню є пільговою - 1 гривня в рік на 15 років.

Рішення про необхідність укладення такого договору, як повідомила на засіданні виконкому перший заступник міського голови Людмила Давиденко, було прийнято спочатку 17 жовтня 2017 року. Таким чином, використання майна громади у центрі міста реформоване видання не захотіло оформляти протягом майже 4 місяців.

Засновниками ТОВ «Вільне слово» є три працівники редакції колишнього комунального видання, серед яких і нинішній очільник.

Міська газета, яка формально позбавилась впливу міської влади, за останній рік отримала 110 тисяч гривень коштів з бюджету на висвітлення діяльності Олександрійської міської ради.

За даним аналітичної системи YouControl, після реорганізації комунального видання у приватне, товариство напрацювало за 2016 рік від’ємний баланс.

Рентабельність активів склала мінус 205,84%. Боргове навантаження складає 277,78%, а зростання прибутку показало астрономічний спад – мінус 736,56%.

На початок 2016 року газета мала до 20 тисяч гривень прибутку, а на кінець 2016 року – отримала боргів у сумі до 120 тисяч гривень.

Разом з тим реформоване видання не звертається за фінансовою допомогою до колишнього засновника та не повідомляє про кризовий фінансовий стан. Схожа схема зазвичай діє тоді, коли є бажання приватизувати майно чи іншу власність після проведення процедури банкротства підприємства за мізерні кошти.

Нагадаємо, нещодавно повідомлялось про імовірне запровадження цензури у реформованому виданні завдяки підписаному керуючим справами виконавчого комітету Володимиром Чеботарьовим та керівником газети Людмилою Приходько договором. Зокрема, у тексті оприлюдненого договору зазначалось, що міська рада отримала право самостійно здійснювати підготовку та правку матеріалів і повідомлень, вимагати певних форм, обсягів, розташування публікацій в кожному окремому випадку та вимагати навіть скасування публікації і повернення інформаційних матеріалів.

Новий договір, підписаний у 2018 році передбачає такі самі обмеження для роботи журналістів, що може суперечити нормам українського законодавства про заборону цензури та втручання у творчу діяльність редакційного колективу.

Коментарі
Додати коментар