До новин

У Росії ліквідували Резервний фонд

02 лютого, 2018
Ліквідація
У Росії ліквідували Резервний фонд

Резервний фонд РФ офіційно припинив існування з 1 лютого 2018 року - рівно через 10 років після його створення.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на російське видання ПРАЙМ.

Відзначається, що фактично Резервного фонду не існує вже місяць: Мінфін, як і планував, в кінці 2017 року витратив останній трильйон рублів з цього фонду, залишки на його рахунках на 1 січня обнулилися.

Тепер додаткові нафтогазові доходи бюджету міністерство буде направляти до іншого фонду, з якого планується фінансувати дефіцит російського бюджету в разі падіння нафтогазових доходів скарбниці.

Ідея створення Резервного фонду, так званої державної «подушки безпеки» на випадок падіння цін на нафту належала екс-міністру фінансів Олексію Кудріну.

Розроблений механізм з одного боку акумулював у резервах додаткові нафтогазові доходи, з іншого - був страховкою від надмірного зміцнення рубля в умовах швидкого зростання цін на нафту і припливу валюти в країну.

Для цих цілей у 2004 році було створено Стабілізаційний фонд РФ, а 1 лютого 2008 року він був розділений на ФНД і Резервний фонд. За оцінками російських експертів, накопичені резерви допомогли Росії пережити світову економічну кризу 2008 року.

Коментарі
Додати коментар