До новин

Відбувся брифінг за участі в.о. голови та суддів Верховного Суду

07 лютого, 2018
Події
Відбувся брифінг за участі в.о. голови та суддів Верховного Суду

5 лютого відбувся брифінг за участі в.о. голови Верховного Суду України Василя Гуменюка та суддів ВСУ.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Юридичну газету».

Під час брифінгу мова йшла про підсумки роботи судових палат у 2017 році та поточний стан справ у Верховному Суді України. Зокрема, за словами в.о. Голови ВСУ Василя Гуменюка, за 2017 рік відбулося зниження надходження справ та звернень до ВСУ.

«Наприклад, за 2016 рік надійшло 9500 справ, у той час як за 2017-й - 7106. Станом на 1 січня 2018 року не розглянутими є 2008 справ та матеріалів, які й було передано до нового Верховного Суду. Стосовно цивільної палати, то за минулий рік надійшло 2500 скарг, 89% з яких було розглянуто, а решту - направлено до ВС; адміністративної - надійшло 1300 скарг та звернень, передано - 481», - розповів він.

У свою чергу суддя-спікер ВСУ Анатолій Ємець презентував статистичні дані роботи Судової палати у господарських справах. Так, за 2017 рік до ВСУ надійшло 1394 заяви, з яких до розгляду було призначено 215. «З 10 листопада 2017 року залишок складав 283 заяви. Загалом до ВС було передано 308 справ, 58 з яких вже на розгляді Касаційного господарського суду у складі ВС», - зазначив він.

Суддя Судової палати у кримінальних справах Верховного Суду України Галина Канигіна відмітила, що за 2017 рік до палати надійшло 465 заяв, з яких 73 було залишено без розгляду. При цьому, за її словами, консультантами при ВСУ було розглянуто 1141 звернень.

На думку судді ВСУ Богдана Пошви, новий ВС повинен звертати увагу на зміни про те, що самі судді, які здійснюють правосуддя, є незалежними і керуються верховенством права. «До цього часу норма Конституції вимагала, що вони підкоряються лише закону. Це є надзвичайно важливим елементом реформи. Ми вважаємо, що новий ВС і взагалі ті, хто працюють у кримінальному судочинстві, повинні звертати увагу на зміни і дотриматися тієї повноти дії Конституції України, міжнародних договорів, практики ЄСПЛ щодо цих питань, які було піднято у постановах ВСУ, і забезпечити їх саме таке правонаступництво і застосування», - розповів пан Пошва.

За словами Василя Гуменюка, до сих пір існує неоднозначне розуміння того, як повинен завершити роботу ВСУ, оскільки досі вказано 2 поняття - «припинення роботи» (у свою чергу може включати такі поняття, як «реорганізація», «перетворення», «об’єднання», «роз’єднання», «злиття») та «ліквідація». «Конституційне подання знаходиться на розгляді в КСУ з 3 жовтня 2017 року, і розпорядчого акта щодо саме ліквідації ВСУ досі ми не отримали. Момент загалом є складним, оскільки є складними й наслідки ліквідації, наприклад, питання із приміщенням, секретною документацією, знищенням різноманітних матеріалів та справ, складом ВСУ, який необхідно влаштовувати на роботу. При цьому, оскільки невідомо, чи це «ліквідація», чи «припинення роботи», «реорганізація», незрозуміло, як це робити. Ми бачимо, що на даний час не йде мова саме про ліквідацію, тому необхідно знайти правовий спосіб вирішення цього питання. Для суспільства важливо, щоб ВС розглядав справи, а для нас - щоб це відбулося правильно законодавчо, враховуючи в першу чергу захищеність прав людей», - розповів Василь Гуменюк.

Коментарі
Додати коментар