До новин

Приватбанк втрачає право на сотні гектарів землі на березі Чорного моря

07 лютого, 2018
Резонансні справи
Приватбанк втрачає право на сотні гектарів землі на березі Чорного моря

Приватбанк через рішення апеляційного госпсуду втрачає права вимоги на 300 гектарів землі на узбережжі Чорного моря.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Фінбаланс».

25 січня Київський апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційні скарги Приватбанку і ТОВ «Гаджибей» та лишив без змін рішення Госпсуду міста Києва від 08.11.2017 у справі №910/15832/17, яким було частково задоволено позов ТОВ «Гаджибей» і визнано недійсними два договори вторинної іпотеки (№4886 і №4952), які були укладені між позивачем та Приватбанком 30.06.2016 і 01.07.2016 як забезпечення зобов`язань ТОВ «Тамерса» перед Приватбанком.

Згідно з судовими матеріалами, з огляду на положення статуту ТОВ «Гаджибей», іпотечні договори з Приватбанком мали бути підписані директором ТОВ «Гаджибей» і головним бухгалтером. Натомість вони були підписані іншою особою на підставі довіреності, тоді як у головного бухгалтера відсутні повноваження на передоручення свого підпису.

Разом з тим, Госпсуд м. Києва відмовився задовольнити позов ТОВ «Гаджибей» в частині визнання недійсними низки договорів первинної іпотеки, які були укладені компанією з НБУ як забезпечення зобов’язань Приватбанку по рефінансуванню.

Підставою для такої вимоги ТОВ «Гаджибей» називало відсутність рішення загальних зборів своїх учасників щодо передачі нерухомості в заставу для НБУ. Натомість суд вказав, що загальні збори учасників ТОВ «Гаджибей» рішенням від 08.08.2014 року уповноважили директора товариства та головного бухгалтера товариства укласти та підписати з НБУ іпотечні договори.

Предметом і первинної іпотеки (за договорами між ТОВ «Гаджибей» та НБУ), і вторинної іпотеки (за договорами між ТОВ «Гаджибей» та Приватбанком) були земельні ділянки площею понад 300 гектарів.

Згідно з судовими матеріалами, листами від 18.08.2017 та 19.08.2017 НБУ звертався до ТОВ «Гаджибей» з вимогами щодо сплати заборгованості Приватбанку за кредитним договором №54 від 02.10.2014 в обсязі 1,2 млрд грн у 30-денний строк, а у випадку невиконання цих вимог Нацбанк вказував на можливість звернення стягнення на предмети іпотеки.

За даними держреєстру прав на нерухоме майно, ТОВ «Гаджибей» передало в іпотеку для Приватбанку та НБУ низку земельних ділянок за адресою Одеська область, Овідіопольський район, Дальницька сільрада, масив «Золотий берег».

Як писав Finbalance, у вересні Печерський райсуд м. Києва в рамках кримінального провадження №42014000000001261 (щодо 19 млрд грн рефінансування, яке НБУ видав для Приватбанку) наклав арешт у т.ч. на земельні ділянки за вказаною адресою, які належать ТОВ «Гаджибей».

У держреєстрі засновниками ТОВ «Гаджибей» значаться Олександр Сачков, Дмитро Потішман і ТОВ «Ділвест», в переліку засновників якого – В’ячеслав Дерішев, Євген Петров, Володимир Кравченко, Дмитро Давиденко і кіпрська компанія «Валенза Консалтінг Лімітед». Раніше серед засновників ТОВ «Ділвест» фігурувала ще одна кіпрська компанія – «Труела Консалтінг Лімітед».

«Валенза Консалтінг Лімітед» і «Труела Консалтінг Лімітед» є також засновниками ПАТ «УКРНДІІНЖПРОЕКТ», яке отримало судові рішення (в т.ч. апеляційної інстанції), що зобов’язують Приватбанк погасити борги перед НБУ по кредитам рефінансування.

Коментарі
Додати коментар