До новин

Касаційний госпсуд окреслив правові позиції для формування єдиної судової практики з розгляду корпоративних спорів

08 лютого, 2018
Законодавство
Касаційний госпсуд окреслив правові позиції для формування єдиної судової практики з розгляду корпоративних спорів

Касаційний господарський суд окреслив важливі правові позиції для формування єдиної судової практики з розгляду корпоративних спорів, зокрема, щодо вимоги про переведення емітованих акцій у бездокументарну форму.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу КГС.

Проаналізувавши п. 5 Розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про акціонерні товариства», КГС дійшов висновку, що переведення акцій у бездокументарну форму є визначеною законом процедурою з певним алгоритмом дій, в якій бере участь емітент та вказані у Законі учасники фондового ринку.

Зокрема, у постанові по справі № 909/743/16 зазначено, що кредитор (банк) не є особою, уповноваженою вимагати в судовому порядку зобов’язати боржника (акціонерне товариство) здійснити переведення емітованих ним простих іменних акцій в бездокументарну форму, оскільки такі повноваження не передбачені законодавством.

Правова позиція КГС базується на тому, що відповідно до норм Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» виключно Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право надсилати емітентам обов'язкові для виконання розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери.

Колегія суддів КГС також звернула увагу на те, що відповідно до ст. 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод особа має право на ефективний спосіб захисту прав і це означає, що вона має право пред’явити в суді таку вимогу на захист цивільного права, яка відповідає змісту порушеного права та характеру правопорушення.

Таким чином КГС підтримав рішення судів попередніх інстанцій про відмову у задоволенні позову банку до акціонерного товариства у зв’язку з тим, що обраний спосіб захисту не відповідає змісту порушеного права позивача та характеру правопорушення.

Коментарі
Додати коментар