До новин

Полтавський ГЗК наполягає на визнанні «непов`язаних» вимог до банку «Фінанси та Кредит» на 3,9 млрд грн

09 лютого, 2018
Банкрутство фінустанов
Полтавський ГЗК наполягає на визнанні «непов`язаних» вимог до банку «Фінанси та Кредит» на 3,9 млрд грн

Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат, що контролюється групою Ferrexpo Костянтина Жеваго, подав апеляціяю на рішення суду нижчої інстанції, яким підприємству було відмовлено у визнанні кредиторських вимог сьомої черги (вимоги вкладників-юросіб, які не є пов’язаними особами).

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Фінбаланс».

24 січня Київський апеляційний госпсуд відкрив апеляційне провадження за апеляційною скаргою ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» на рішення Госпсуду м. Києва від 25.10.2017 у справі №910/19560/16, яким компанії було відмовлено в задоволенні позову до Фонду гарантування про зобов’язання внести зміни до реєстру вимог кредиторів банку «Фінанси та кредит» шляхом викладення вимог ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» у сумі 3,9 млрд грн та віднести їх до вимог кредиторів сьомої черги.

Згідно з судовими матеріалами, наразі кредиторські вимоги позивача в обсязі 485 млн грн включені в дев`яту чергу вимог кредиторів (вимоги пов’язаних осіб).

Розбіжність у сумах пов’язана з тим, що в серпні 2015 року – тобто незадовго до визнання банку «Фінанси та кредит» неплатоспроможним (це відбулося у вересні) – кошти з депозитів «Полтавського ГЗК» на підставі укладених ним з банком договорів поруки були перераховані для погашення простроченої заборгованості за кредитами ПАТ «Стаханівський завод технічного вуглецю», ПрАТ «Укренергозбут», ТОВ «Промінек», ПАТ «АвтоКраз», ТОВ «Восток Руда», ПАТ «Стаханівський вагонобудівний завод», ТОВ «ТД» Вагонзавод», ТОВ «Кременчуцький шкірзавод», ТОВ «Етьєн Вест», ПАТ «Херсонський завод карданних валів».

З огляду на це, суд першої інстанції дійшов висновку, що Фонд гарантування правомірно відхилив вимоги ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» до банку «Фінанси та кредит» на 3,4 млрд грн.

Також суд вирішив, що ФГВФО правомірно відніс вимоги ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» до банку «Фінанси та кредит» на 485 млн грн до дев’ятої черги вимог кредиторів, оскільки нардеп Костянтин Жеваго був бенефіціаром банку та є бенефіціаром Полтавського ГЗК. «Докази того, що станом на час розгляду кредиторських вимог ОСОБА_13 [К. Жеваго] не був акціонером FERRXPO PLC [власник Полтавського ГЗК] в матеріалах справи відсутні», - йшлося в рішенні суду від 25.10.2017.

Нагадаємо, 17 жовтня Вищий госпсуд відмовився задовольнити касаційну скаргу ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» на рішення судів нижчих інстанцій у справі №910/28039/15, якими компанії було відмовлено в задоволенні позову до тимчасового адміністратора банку «Фінанси та кредит» про зобов`язання перерахувати грошові кошти в сумі 163,5 млн грн та 2,5 млн дол.

Раніше в компанії Ferrexpo стверджували, що на її рахунках в банку «Фінанси та кредит» напередодні визнання його неплатоспроможним було 174 млн дол.

За даними Фонду гарантування, на 01.01.2018 вкладникам банку «Фінанси та кредит» у межах гарантійної суми виплачено компенсації на 9,92 млрд грн (сумарні виплати складуть 10,5 млрд грн).

За даними НБУ, на початок квітня 2017 року борги банку «Фінанси та кредит» по кредитам рефінансування становили 6,3 млрд грн.

НБУ повідомляв, що сукупний обсяг інсайдерських кредитів у портфелі банку «Фінанси та кредит» складає 22 млрд грн (понад 70% портфелю). Балансова вартість активів «ФіК» становила 45,1 млрд грн, але оцінювачі ФГВФО оцінили їх у 9,9 млрд (22% від «номіналу»).

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Полтавський Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат готують до банкрутства.

Коментарі
Додати коментар