До новин

Не виконав судового рішення – за кордон зась

12 лютого, 2018
Законодавство
Не виконав судового рішення – за кордон зась

Новина для кредиторів: якщо боржник не виконує рішення суду, йому можуть заборонити виїзд за кордон. Для захисту своїх прав кредитор може користуватися відповідною статтею, яка міститься у Законі України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів». Він уже набув чинності з 6 лютого. Про це розповіла заступник міністра юстиції Олена Сукманова на банківському форумі у Києві.

«Всі кредитори, які працюють з великими корпоративними клієнтами, чудово розуміють, що коли від юридичної особи залишається лише оболонка, коли  якимось чином реалізований предмет застави, або він втрачений, або втратив свою цінність, єдиним засобом тиску на несумлінного  позичальника залишається створення особистого дискомфорту для фізичної особи – кінцевого бенефіціара або, наприклад, директора-поручителя», – зазначила у виступі на форумі Олена Сукманова. Вона нагадала, що саме Мін’юст розробив законопроект щодо  вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів, який нещодавно у хвалили народні депутати. Документ передбачає застосування певних санкцій проти порушників, серед яких, зокрема, спрощення процедури заборони на виїзд за кордон.

«Шоста стаття цього закону сформульована таким чином, що її можна використовувати і тоді, коли боржник не виконав зобов’язань, покладених на нього судовим рішенням, або рішенням інших органів (посадових осіб) зі сплати заборгованості з аліментів, або взагалі до виконання зобов’язань. Причому в даному випадку необов’язкове звернення до суду, бо там чітко прописано, що може бути обмежений виїзд за кордон, якщо особа не виконала судового рішення. Таким чином, цим законом покладено край суперечкам про те, чи конституційно обмежувати свободу пересування в таких окремих випадках», - додала заступник міністра юстиції.

 

 

Коментарі
Додати коментар