До новин

Держава рятує активи збанкрутілого Єврогазбанку

13 лютого, 2018
Банкрутство фінустанов
Держава рятує активи збанкрутілого Єврогазбанку

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб намагається не допустити продаж майна та забезпечення за кредитами АТ «ЄВРОГАЗБАНК» за заниженою ціною у рамках процедури банкрутства позичальників.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Фонду.

Мова йде про нерухомість позичальника ТОВ «Оптово-роздрібний ринок «Жуляни» (готельно-офісний та торгівельно-розважальний комплекс площею 18667,00 кв.м. в Києві на вул. Молодогвардійській, 32 та нежитлові приміщення) та санаторій «Женева» у Трускавці (поручитель за кредитом ТОВ «Трускавецьінвест»), які виступають забезпеченням за виданими «Єврогазбанком» кредитами.

«Зібрані факти можуть свідчити про спланованість банкрутства та його використання як способу уникнення виконання своїх зобов’язань боржниками та поручителями за кредитами. Ще до оголошення про початок банкрутства ТОВ «Оптово-роздрібний ринок «Жуляни», за допомогою схеми з використанням векселів та договорів будівельного підряду, формувалась фіктивна заборгованість вказаних компаній перед ТОВ «Факторингова компанія «Стандарт капітал». Як наслідок, ця фірма включена до реєстрів кредиторів з найбільшою кількістю голосів у зборах кредиторів, комітетах кредиторів, для прийняття ключових рішень щодо ліквідації», - наголосили у ФГВФО.

Процедура банкрутства стосовно ТОВ «Оптово-роздрібний ринок «Жуляни» була розпочата у 2016 році. На сьогодні робиться все для того, щоб за заниженою ціною продати заставлену нерухомість. Втім, за два місяці до визнання «Єврогазбанку» неплатоспроможним та введення  тимчасової адміністрації вказаний договір іпотеки було розірвано.

Ще у травні 2016 року «Єврогазбанк» зареєстрував право власності на вказану нерухомість. Проте, у вересні 2016 року приватний нотаріус КМНО Бєлломі О.В. самостійно, безпідставно та незаконно вилучив з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно запис про реєстрацію права власності. Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Міністерства юстиції України, задовольнила скаргу «Єврогазбанку» та відмінила рішення про скасування права власності за банком. Уповноважена особа Фонду гарантування звернулась із заявою до правоохоронних органів щодо вчинення приватним нотаріусом Бєлломі О.В. кримінального злочину. Зараз тривають слідчі дії.

Однак, у справі про банкрутство ТОВ «Оптово-роздрібний ринок «Жуляни» господарським судом Харківської області 25 липня 2016 року винесена ухвала про вжиття заходів забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони будь-яким особам вчиняти будь-які реєстраційні дії щодо вказаних готельно-офісного та торгівельно-розважального комплексу. Саме це на сьогодні перешкоджає реєстрації права власності за «Єврогазбанк». Уповноважена особа Фонду гарантування подала судовий позов про скасування вказаної ухвали. Суд першої інстанції відмовив в його задоволенні. Справа зараз на розгляді у суді апеляційної інстанції.

За аналогічною схемою розвиваються події у справі про банкрутство позичальника ТОВ «Євро-Готель-Груп», що також слухається в господарському суді Харківської області. Так, заставне майно банку (готель у Києві на вул. Б. Хмельницького/І.Франка, 31/27, літера «А»), ринковою вартістю більше 3 млн дол., було нібито «продано» юридичній особі за 68 млн грн. Втім, одразу після закінчення торгів переможець відмовився укладати договір купівлі-продажу та перераховувати кошти. Ліквідатор ТОВ «Євро-Готель-Груп» невідкладно запропонував іншому учаснику торгів ТОВ «Оренда-Р» придбати вказаний готель за ціною, яка була ним запропонована – 7,471 млн.грн.

«Єврогазбанк» оскаржує дії ліквідатора та результати проведення торгів, втім рішення, що ухвалюються, виносяться не на користь банку та Фонду гарантування, Національного банку України (кредит був у заставі за надане рефінансування). На сьогодні право власності на вказаний готель зареєстровано за ТОВ «Оренда-Р».

Варто зазначити, що прослідковується пов’язаність всіх компаній - учасників (позичальники, поручителі, покупці, факторингова компанія), які беруть участь у вказаній схемі, із колишніми акціонерами «Єврогазбанку» та наближеними до них особами. Зокрема, бенефіціаром окремих фірм є народний депутат України - наближена особа до екс-голови «Нафтогазу України» Олексія Івченка, який і контролював «Єврогазбанк» до визнання його неплатоспроможним у 2015 році.

Коментарі
Додати коментар