До новин

Російські банки готуються до проблем, які викличе відключення від SWIFT

14 лютого, 2018
Резонансні справи
Російські банки готуються до проблем, які викличе відключення від SWIFT

Банківські установи та компанії РФ «морально і технічно» готові до можливого відключення від системи міжнародних розрахунків SWIFT, проте все ще дуже сподіваються, що таке відключення не відбудеться.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на запевнення першого віце-прем'єра Росії Аркадія Дворковича, якого цитує видання ТАСС .

«Звичайно, це (відключення Росії від Swift) неприємно, тому що ускладнить роботу компаній, банків, сповільнить цю роботу, викличе необхідність застосовувати застарілі технології передачі інформації і проведення розрахунків», - визнак Дворкович.

«Тим не менше, у зв'язку з тим, що ця загроза вже не раз озвучувалася, наші фінансові інститути та компанії до цього морально і технологічно готові», - додав він.

За словами віце-прем'єра, будь-яку проблему, включаючи відключення від світової фінансової системи, в уряді готові «зустріти достойно».

Дворкович визнав, що подібні заходи в рамках посилення санкцій проти Росії принесуть шкоду російської економіці.

Видання нагадує, що в рамках міжнародного економічного форуму в Давосі Дворкович запевняв, що «працювати можна і без SWIFT».

При цьому, підкреслював він, в уряді сподіваються, що відключення від SWIFT все-таки не відбудеться, оскільки це «зовсім вже агресія».

Можливість відключення Росії від SWIFT обговорюється з 2014 року, коли були введені перші антиросійські санкції в зв'язку з військовою агресією проти України та окупацією Криму.

Тоді Європарламент прийняв резолюцію, в якій, зокрема, закликав виключити Росію з системи міжнародних розрахунків. Однак в SWIFT подібні рекомендації визнали такими, що порушують права і такими, що завдають шкоди компанії.

SWIFT - міжнародна міжбанківська система передачі інформації та здійснення платежів. До неї підключено більше 11 тис. фінансових інститутів в більш ніж 200 країнах світу.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Швейцарія ввела санкції проти «дочки» російського Газпромбанку, а російським власникам Альфа-Банку та Укрсоцбанку загрожують санкції.

Коментарі
Додати коментар