До новин

У Фонді гарантування розповіли, як збанкрутілий банк «Демарк» втратив 1,3 млрд грн

13 березня, 2018
Банкрутство фінустанов
У Фонді гарантування розповіли, як збанкрутілий банк «Демарк» втратив 1,3 млрд грн

Ризикова кредитна політика та видача кредитів під однотипне неліквідне забезпечення завдали банку «Демарк» збитків на суму майже 1,3 млрд грн.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на прес-службу Фонду гарантування вкладів фізосіб.

ФГВФО виявив, що до визнання неплатоспроможним, «Демарк» проводив ризикову кредитну політика – упродовж кількох років було укладено десятки подібних між собою кредитних угод на загальну суму майже 1,3 млрд грн.

«Однотипність оформлених договорів, подібність неліквідного забезпечення, а також неповернення грошових коштів у передбачені договорами строки дають формальні підстави вбачати у вчинених схемних діях ознаки кримінального правопорушення – шахрайства з фінансовими ресурсами, результатом якого стало нанесення значної матеріальної шкоди банку. Аналіз здійснених фінансових операцій банку «Демарк», проведений уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у рамках ліквідації, встановив, що протягом 2008-2014 років банком було укладено ряд кредитних угод, за якими оформлення кредитних справ носить формалізований та однотипний характер. За цією «схемою» 37 позичальниками-юридичними особами було укладено із банком «Демарк» 43 кредитні угоди», - йдеться у прес-релізі відомства.

Майже кожен другий договір – укладений у 2013 році. Спільними рисами усіх угод, окрім оформленого неліквідного забезпечення (у заставу за кредитами передано майнові права, зокрема – права вимоги за поточними договорами позичальників з купівлі-продажу цінних паперів), є і самі суми кредитів – кожним позичальником отримано майже однакові суми у межах 36,5-38 млн грн.

Термін дії більшості вищезазначених кредитних договорів сплинув, утім у передбачені договорами строки грошові кошти не були повернуті банку. На адресу усіх позичальників були направлені листи з вимогою негайного погашення заборгованості. Більшість вимог залишились без відповіді, інші – повернулись із відміткою «не знаходиться за зазначеною адресою». 

Неліквідне забезпечення за договорами не дає можливості банку повернути навіть частину виданих коштів шляхом звернення стягнення на предмет застави. У результаті – банку, а тим самим і його кредиторам, завдано збитки на загальну суму 1,3 млрд грн.

За фактом виявленої схеми уповноваженою особою Фонду було подано заяву про вчинення кримінального правопорушення та відкрито кримінальне провадження.

Описане схемне кредитування стало однією із причин значної відмінності між оціночною та балансовою вартістю активів, включених до ліквідаційної маси банку.

При тому, що «на папері» активи банку оцінені у 1 963,4 млн грн, незалежні суб’єкти оціночної діяльності оцінили їх лише у 236,0 млн грн. Майже удесятеро меншою виявилась оцінка кредитів, наданих юридичним особам: при «роздутій» у 1 776,8 млн грн балансовій вартості, незалежні оцінювачі оцінили цю групу активів у 164,8 млн грн. Варто наголосити, що саме кредити юридичних осіб становлять понад 90% балансової вартості усіх активів банку, включених до ліквідаційної маси.

Загалом у ході ліквідації банку подано 46 заяв про вчинення кримінальних правопорушень на загальну суму 1 809,8 млн грн.

Нагадаємо, станом на початок лютого 2018 року вкладниками банк «Демарк» отримано 992,7 млн грн.  Загальна сума акцептованих кредиторських вимог – 1 165,8 млн грн. На сьогодні задоволено 8,5% кредиторських вимог 3-ї черги.

Тимчасову адміністрацію в банк «Демарк» було запроваджено з 29 вересня 2014 року на підставі постанови Правління Національного банку України про віднесення банку до категорії неплатоспроможних.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, у лютому 2015 року НБУ вирішив ліквідувати банк «Демарк».

Коментарі
Додати коментар