До новин

ICU купує у збанкрутілого Дельта Банку мільярдний борг «Донецьксталі» за 330 мільйонів

20 березня, 2018
Продаж
ICU купує у збанкрутілого Дельта Банку мільярдний борг «Донецьксталі» за 330 мільйонів

Група ICU викупила 1,1 млрд гривень боргу позичальника Дельта Банку за 331,3 млн гривень, тобто з дисконтом 70%.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Фінбаланс».

За даними системи «Прозорро.Продажі», 15 березня відбувся аукціон з продажу прав вимоги Дельта Банку на 1,1 млрд грн за кількома кредитними договорами від 2008 року (№3.3ДС/115/2008-КЛТ, №3.3ДС/142/2008-КЛТ, №3.3ДС/198/2008-КЛТ, №3.3ДС/303/2008-КЛТ, №3.3ДС/205/2008-КЛТ, №3.3ДС/209/2008-КЛТ), укладеними з юридичною особою. Переможцем аукціону стало Акціонерне товариство «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Глорі». Цей фонд перебуває під управлінням групи ICU.

Станом на 16 березня ФГВФО очікував оплату за результатами аукціону.

Як випливає з даних держреєстру судових рішень (судові справи №905/1344/15, №905/1313/15, №905/1315/15 тощо), боржниками за вказаними кредитними договорами є підприємства групи «Донецьксталь», яку пов’язують з Віктором Нусенкісом (у держреєстрі кінцевим бенефіціаром ПрАТ «Донецьксталь»-металургійний завод» і ПАТ «Шахтоуправління «Покровське» вказаний кіпріот Дінос Паспалідес).

За даними Фонду гарантування, на 01.06.2017 прострочка за відповідними кредитами становила 1443 дні. Частина активів групи «Донецьксталь» знаходиться  на окупованих територіях ОРДЛО.

Згідно з судовими матеріалами, група ICU викупила у ВТБ Банку та Сбербанку борги групи «Донецьксталь» на 250 млн дол. Одна з угод відбулася за участі компанії екс-помічника Ріната Ахметова.

Тоді прес-служба ICU утрималася від відповіді на питання, з яким саме дисконтом були придбані відповідні активи, а також за які кошти здійснювалася купівля активів – власні чи залучені (клієнтські, кредитні тощо).

«Комерційні умови угод з придбання боргів групи «Донецьксталь» не розголошуються в зв`язку з підписаними з продавцями договорами про конфіденційність», - підкреслили в групі ICU, уточнивши, що вона розглядає можливість придбання проблемних активів як у комерційних банків, так і у Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

За даними джерел видання dubinsky.pro, група ICU може скуповувати борги “Донецьксталі” в інтересах Віктора Нусенкіса.

У 2010 році група ICU публічно заявляла, що під її управлінням відбувається реструктуризація боргового портфелю ЗАТ «Донецьксталь» - металургійний завод» на 850 млн дол. У 2011 році «Донецьксталь» констатувала завершення реструктуризації боргу на 820 млн дол. Як зауважувалося, координаційний комітет з реструктуризації боргу включав в себе SMBC, ING Bank Amsterdam/Україна, Unicredit Bank AG Munich/Україна, BNP Paribas, Raiffesen Bank International AG і «Сітібанк» (Україна). У 2015 році Макар Пасенюк (співвласник ICU) розповідав, що ICU займається реструктуризацією боргів «Донецьксталі» по другому колу.

Згідно з судовими матеріалами, група ICU подала позови до компаній з групи “Донецьксталь” про стягнення заборгованості (за викупленими в росбанків кредитами) на 250 млн дол. Суди частково задовольнили клопотання ICU про забезпечення частини позовів та наклали арешт на кошти боржників у межах позовних сум. Разом з тим, інвестбанкірам було відмовлено в задоволенні клопотання про арешт нерухомого та рухомого майна відповідачів.

Подаючи заяву про забезпечення позову, АТ «ЗНВКІФ «Глорі» в особі ТОВ «КУА «Інвестиційний капітал Україна» посилалося на такі обставини.

Як зазначалося, ПрАТ «Донецьксталь» - металургійний завод» є позичальником за договором синдикованої позики від 28.06.2013 на 500 млн дол, де кредиторами виступають ING Bank NV, VTB Bank (France SA), ПАТ «Укрсоцбанк», Raiffeisen Bank Int AG, ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», VTB Bank (Deurschland) AG, East- West United Bank SA, Unicredit Bank Austria AG. Як констатувало АТ «ЗНВКІФ «Глорі» в особі ТОВ «КУА «Інвестиційний капітал Україна», в зв’язку з умисною несплатою боргів, кредитори за договором синдикованої позики від 28.06.2013 в березні 2017 року звернулися до Лондонського міжнародного арбітражного суду з позовом до ПрАТ «Донецьксталь» - металургійний завод», ПАТ «Шахтоуправління «Покровське» та інших поручителів про стягнення 678,5 млн дол.

Позивач вказував на факт навмисного, на його думку, зменшення вартості активів ПрАТ «ДМЗ» шляхом відчуження ПрАТ «Донецьксталь металургійний завод» 57,2% акцій ПАТ «Шахтоуправління «Покровське» на користь ТОВ «Індастріал Коал Холдинг». Також клопотання обґрунтовувалося відчуженням ПрАТ «ДМЗ» на користь ТОВ «Збагачувальна фабрика «Свято-Варваринська» 52 об’єктів нерухомого майна, що переважно знаходиться в с. Сергіївка Покровського району Донецької області та мало відношення до майнового комплексу Філії «Збагачувальна фабрика «Свято-Варваринська» ПрАТ «Донецьксталь» металургійний завод», що, на думку позивача, свідчить про приховування активів від кредиторів з метою недопущення звернення стягнення на майно.

У держреєстрі кінцевими бенефіціарами ТОВ «КУА «Інвестиційний капітал Україна» (управляє фондом “Глорі”) вказані Костянтин Стеценко і Макар Пасенюк (фінансовий радник Президента Петра Порошенка).

Одним з співвласників групи ICU до призначення главою була Валерія Гонтарева. При цьому прес-служба Нацбанку підтверджувала інформацію, що бізнес-партнером В. Гонтаревої по групі ICU був перший заступник глави російського ВТБ Юрій Соловйов.

На минулому тижні група ICU в коментарі для українських ЗМІ не підтверджувала і не спростовувала інформацію російських ЗМІ про придбання в групи ВТБ частки в мережі закусочних Burger King в Росії.

«В рамках діяльності з управління активами, ICU інвестує в різні види цінних паперів і фінансових інструментів, а також здійснює прямі інвестиції на ринках Центральної і Східної Європи. Як інвестиційний керуючий, ICU не коментує окремо прийняті інвестиційні рішення», - повідомили в ICU.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, за даними поліції, група «Донецьксталь» виводила активи на шкоду інтересам банків.

Коментарі
Додати коментар