До новин

НАБУ розслідує кредитні угоди «Укрзалізниці» і Промінвестбанку на 200 мільйонів доларів

13 квітня, 2018
Резонансні справи
НАБУ розслідує кредитні угоди «Укрзалізниці» і Промінвестбанку на 200 мільйонів доларів

Суд надав доступ детективам НАБУ до банківської таємниці, а саме до укладених кредитних договорів між ПАТ «Укрзалізниця» та ПАТ «Промінвестбанк».

Таку інформацію оприлюднив проект «Марлін», посилаючись на матеріали судових справ, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Слідство ведеться в рамках кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання владою чи службовим становищем, що спричинили тяжкі наслідки).

В судовій ухвалі ідется про те, що 30 травня 2017 року народний депутат повідомив НАБУ про можливий факт вчинення злочину головою правління ПАТ «Укрзалізниця».

Зі змісту звернення вбачається, що «Промінвестбанк» та «Південна залізниця» уклали 2 кредитні договори на суму 105 млн доларів з відсотковою ставкою 11% річних та 91,25 млн доларів з відсотковою ставкою 10,65% річних. Строки закінчення дії договорів - 3 березня 2015 року та 22 грудня 2014 року.

Зі змісту звернення вбачається, що наразі сума простроченого основного боргу становить 153,25 млн доларів.

Згідно зі змістом звернення, прем'єр-міністр України надав доручення голові правління ПАТ «Укрзалізниця» не допустити прямих збитків УЗ у сумі 1,6 млрд грн у вигляді штрафних санкцій та судового збору у разі подання ПАТ «Промінвестбанк» відповідного судового позову, тобто 39% від суми кредитної заборгованості.

В травні 2017 року на адресу ПАТ «Укрзалізниця» надійшли 2 позовні заяви від ПАТ «Промінвестбанк» про стягнення заборгованості за кредитними договорами на загальну суму 21,1 млн доларів та 204,5 млн грн штрафних санкцій.

Державною аудиторською службою за результатами ревізії було підтверджено факт укладення ПАТ «Укрзалізниця» та її структурними підрозділами з ПАТ «Промінвестбанк» кредитних договорів.

Сплата грошових зобов'язань здійснювалася несвоєчасно та не у повному обсязі, внаслідок чого у підприємства залізничного транспорту існує заборгованість на загальну суму 153,25 млн доларів.

Як повідомлялося, у 2017 році «Укрзалізниця» просила надати роз'яснення, чи підпадають під дію рішення РНБО операції компанії з погашення зобов'язань за кредитними договорами, отриманими в «Промінвестбанку».

Нагадаємо, 16 березня 2017 року Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБО про застосування санкцій терміном на рік проти п'яти українських «дочок» російських банків. Зокрема, в чорний список потрапили Сбєрбанк, ВТБ, БМ банк, Промінвестбанк і VS Bank. Цим фінансовим організаціям заборонено виводити кошти за межі країни.

ПАТ «Промінвестбанк» на 99,7% належить російській державній корпорації «Внєшекономбанк». Минулого року бізнесмен Олександр Ярославський подав документи до НБУ на купівлю київської філії банку, однак йому відмовили.

Перед цим комітет з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду платіжних систем НБУ 28 липня постановив відмовити в узгодженні придбання істотної участі в Промінвестбанку Максиму Микитасю та Павлу Фуксу.

Нагадаємо, 12 квітня працівники ГПУ та СБУ провели обшуки у одного з членів правління ПАТ «Укрзалізниця» у справі щодо зловживань на підприємстві.

За даними джерела, обшуки проводилися у члена правління «Укрзалізниці» Сергія Михальчука.

Коментарі
Додати коментар