До новин

Без чергового траншу МВФ Україна не зможе випустити євробонди

18 квітня, 2018
Борги
Без чергового траншу МВФ Україна не зможе випустити євробонди

Без отримання чергового траншу від Міжнародного валютного фонду успішний вихід України на ринки зовнішніх запозичень практично неможливий.

Про це в інтерв'ю виданню Delo.ua розповів заступник міністра фінансів Сергій Марченко, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Ми плануємо виходити на зовнішні ринки запозичень, а без МВФ це буде коштувати дорого, якщо це взагалі можливо», - сказав Марченко.

У той же час, отримання фінансування передбачає виконання певних вимог фонду, зокрема, підвищення вартості газу для населення, що тягне за собою збільшення витрат бюджету на виплату субсидій і пільг, гарантованих державою.

«Якщо буде підвищення тарифів, потрібні будуть додаткові витрати. Ми не є прихильниками зростання незбалансованих витрат. З іншого боку, ми розуміємо, що вимоги МВФ повинні бути реалізовані. Щоб продовжити програму, буде знайдено компромісне рішення», - зазначив чиновник.

Він пояснив, що поки не ясно, яким саме чином уряд планує збалансувати видатки бюджету з вимогами МВФ. Можливо, це буде часткове підняття або перегляд формули тарифоутворення.

«Я поки не готовий сказати, яке саме рішення. Але переговори, безумовно, потрібно продовжувати», - наголосив Марченко.

Нагадаємо, Національний банк очікує залучення Україною 4 мільярдів доларів у 2018-2019 роках від розміщення єврооблігацій.

Як повідомлялося, у вересні 2017 року Україна повернулася на міжнародні ринки капіталу після реструктуризації комерційного боргу в 2015 році.

Україна розмістила 15-річні єврооблігації на 3 мільярди доларів під 7,375% річних.

Кредити від МВФ надаються під 1,5-2,5% річних.

Нагадаємо, основними покупцями нових 15-річних єврооблігацій України виступилиінвестори зі США (46%) і Великобританії (36%).

Представники Україні 11-15 вересня провели road show євробондів. Зустрічі з інвесторами пройшли в Великобританії і США. Організаторами були обрані BNP Paribas, Goldman Sachs і J.P. Morgan.

Нагадаємо, шведсько-американський економіст Андерс Аслунд вважає, що випуск єврооблігацій без продовження співпраці з МВФ стане причиною фінансової кризи в Україні.

Євробонди — це облігації, випущені в іноземній валюті, що розміщуються серед зарубіжних інвесторів.

В основному позичальниками, що випускають євробонди, виступають уряди, корпорації, міжнародні організації, зацікавлені в одержанні коштів на тривалий термін (від 7 до 40 років).

Розміщуються євробонди інвестиційними та комерційними банками.

Вони є одним з найнадійніших фінансових інструментів. Тому основними їхніми покупцями є інституційні інвестори: страхові та пенсійні фонди, інвестиційні компанії.

Коментарі
Додати коментар