До новин

Банкіри пропонуть змінити процедуру банкрутства фізосіб у проекті відповідного Кодексу

11 червня, 2018
Законодавство
Банкіри пропонуть змінити процедуру банкрутства фізосіб у проекті відповідного Кодексу

Незалежна асоціація банків України пропонує під час підготовки до другого читання у Верховній Раді проекту Кодексу з процедур банкрутства (№8060) змінити процедуру банкрутства фізичних осіб.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Інтерфакс-Україна.

«Якщо говорити про процедуру банкрутства фізичних осіб, то в такому вигляді, як вона прийнята в першому читанні, її введення призведе до дисбалансу інтересів кредиторів і боржників на користь останніх, численних зловживань із боку фізичних осіб-боржників, які матимуть законодавчо встановлену можливість штучно позбавлятися від своїх боргів», - сказала виконавчий директор Асоціації Олена Коробкова.

За словами Коробкової, Асоціація пропонує, щоб процедуру банкрутства фізичної особи міг ініціювати лише боржник - фізична особа. До подання заяви про банкрутство боржник має подати декларації щодо його майнового стану та його сім'ї за останні три роки. Якщо зазначена інформація виявиться недостовірною - боржник втрачає можливість звільнитися від зобов'язань. Пропонується також встановити верхню межу заборгованості для ініціювання процедури відновлення платоспроможності/банкрутства (близько 6 млн грн) і термін (наприклад, п'ять років після визнання особи банкрутом), протягом якого така особа не може повторно ініціювати стосовно себе процедуру банкрутства. Це виключить можливість для боржників, які є поручителями великого бізнесу і кінцевими його бенефіціарами, «обнулити» свої зобов'язання перед кредиторами.

Як зазначила О.Коробкова, проект Кодексу з процедур банкрутства також обов'язково має передбачати обмеження в частині банкрутства фізичних осіб. Наприклад, після визнання банкрутом фізична особа протягом п'яти років не може без зазначення інформації про банкрутство брати на себе зобов'язання за договорами позики та кредитними договорами, укладати договір поручительства, передавати майно в заставу, обіймати керівні посади в державних органах, що потребують підтвердження бездоганної ділової репутації.

«Що стосується запровадження нового інструменту - банкрутства фізичних осіб, то це початок нової епохи для України, цей інструмент має дати можливість людям, що потрапили в складну фінансову ситуацію, відновити свою платоспроможність, і, враховуючи набутий досвід, розпочати життя з нової сторінки», - сказала О.Коробкова.

Як повідомляється в прес-релізі Банку Кредит Дніпро з посиланням на заступника начальника управління з роботи з проблемними активами фінустанови Олену Єрмолову, яка є керівником робочої групи від Незалежної асоціації банків при Міністерстві юстиції з доопрацювання положень Кодексу з процедур банкрутства, законопроект, ухвалений ВР у першому читанні в березні 2018 р., покликаний зробити процедуру відновлення платоспроможності боржників та їх банкрутства ефективнішою і прозорішою, виключити численні зловживання, коли майно банкрутів продають за копійки і кредитори не можуть вплинути на цей процес. «Зміни мають запобігти широко розповсюдженій практиці, коли процедури банкрутства неплатоспроможних боржників тривають роками, при цьому боржники надалі працюють, використовують активи своїх підприємств й отримують прибуток, а кредитори не отримують ані копійки як погашення своїх вимог», – сказала вона. При цьому банкір додала, що проект кодексу передбачає введення нової для України процедури банкрутства фізичних осіб на додачу до наявної можливості банкрутства фізичної особи-підприємця.

«Ми вважаємо, що ініціювати відкриття справи про банкрутство фізичної особи може лише сама фізична особа, це її право, а не обов'язок. Заявник має представити декларацію про доходи і майно - свої та своєї сім'ї. Кредитори перевірять представлену інформацію й у разі доброчесності заявника мають запропонувати прийнятні умови реструктуризації боргів із можливістю їх часткового прощення; в разі виявлення недобросовісної поведінки кредитори мають право ухвалити рішення про незастосування до цієї фізичної особи процедури банкрутства та звільнення від боргів», - сказала О.Єрмолова.

Коментарі
Додати коментар