До новин

Як отримати свої декретні, якщо підприємство - банкрут

18 червня, 2018
Банкрутство підприємств
Як отримати свої декретні, якщо підприємство - банкрут

Державний інспектор відділу з питань дотримання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятості, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці Яна Драган розповіла, як отримати свої декретні виплати, якщо підприємство збанкрутувало.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Наше місто».

Драган зауважила, що відповідно до ст.19 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування», право на матеріальне страхування, зокрема, виплату декретних, мають застраховані українці, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи, включаючи час випробування та день звільнення.

Якщо жінці листок непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами був виданий в період, коли підприємство ще працювало, його повинні сплатити за весь період відповідної відпустки. У разі ліквідації (реорганізації) підприємства матеріальне забезпечення за страховими випадками, які настали до його ліквідації (реорганізації), виплачується застрахованим особам його правонаступником. У разі відсутності правонаступника виплати здійснюються робочим органом Фонду соціального страхування за місцем здійснення обліку ліквідованого підприємства як страховика.

Таким чином, якщо в результаті банкрутства підприємства вам не були виплачені декретні, їх повинен погасити Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Для цього вам треба надати фахівцям ФСС листок непрацездатності та довідку ліквідаційної комісії про повну ліквідацію підприємства.

Коментарі
Додати коментар