До новин

«Київтеплоенерго» подало до суду на «Нафтогаз»

18 червня, 2018
Резонансні справи
«Київтеплоенерго» подало до суду на «Нафтогаз»

КП «Київтеплоенерго» звернулося до Господарського суду Києва із позовом до НАК «Нафтогаз України» про визнання укладеними договорів про постачання газу.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу КМДА.

У прес-службі нагадують, що на «Нафтогаз» постановою Кабінету міністрів № 187 покладений спецобов’язок із постачання газу.

«Чинне законодавство, включаючи цю постанову, не передбачає права «Нафтогаз» відмовити «Київтеплоенерго» в укладенні договорів постачання природного газу», - повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

«Позиція міста незмінна: необхідно укласти угоду на постачання газу та повернути людям гарячу воду, і паралельно з цим, у форматі предметних переговорів, врегулювати проблему заборгованості», - сказав Пантелеєв.

За його словами, на сьогодні досі остаточно не визначена сума боргу «Київенерго» перед «Нафтогазом».

«Частина цієї суми є предметом судового розгляду, тому передача цих боргів навіть теоретично неможлива», - підсумував він.

Як повідомлялося, «Нафтогаз» відмовився  підписувати договори на поставку газу з комунальним підприємством «Київтеплоенерго» через невирішене питання боргових зобов'язань «Київенерго» на суму майже 5 мільярдів гривень.

У прес-службі НАК «Нафтогаз України» пояснили, що відповідно до закону «Про теплопостачання», договір на поставку газу може бути укладений з правонаступником реорганізованої теплопостачальної та/або теплогенеруючої організації виключно за умови погодження порядку погашення заборгованості за попередній період.

24 травня у Київраді заявили, що питання постачання газу для Києва та вирішення проблеми заборгованості компанії «Київенерго» мають вирішуватися окремо.

У КМДА заявили, що з 1 серпня весь Київ може залишитися без гарячої води, а з початком опалювального сезону – і без тепла, якщо «Нафтогаз» відмовлятиметься підписати угоду на постачання газу з КП «Київтеплоенерго».

6 червня депутати Київради проголосували за звернення до НАК «Нафтогаз України» з вимогою негайно підписати договір на постачання газу з КП «Київтеплоенерго» для відновлення гарячого водопостачання киянам і пригрозили радикальними діями.

Компанія «Нафтогаз» стверджує, що кияни сидять без гарячої води не з їхньої провини.

Голова НАК «Нафтогаз» Андрій Коболєв запропонував меру Києва Віталію Кличку взяти участь у теледебатах, щоб довести свою правоту у питанні передачі Києву боргів «Київенерго» за газ.

Договір міста з «Київенерго» щодо використання цілісного енергетичного комплексу столиці закінчився у 2017 році.

«Київенерго» розділилась на дві компанії. 22 грудня акціонери Київенерго вирішили виділити зі складу компанії оператора систем розподілу - «ДТЕК «Київські електромережі».

До проведення приватизації акції «Київенерго» були розділені на чотири пакети: 29% у DTEK ENERGY B.V. (Нідерланди), 25% у DTEK Holdings Limited (Кіпр), 18,3% у ТОВ «ДТЕК ЕНЕРГО» (Україна), і 25% у Фонду державного майна.

Таким чином структури олігарха Ріната Ахметова контролювали 72,3% акцій компанії. Нині вони контролюють 97,3% акцій «Київенерго».

Коментарі
Додати коментар