До новин

Суд на вимогу ICU наклав нові арешти на кошти групи «Донецьксталь»

20 червня, 2018
Резонансні справи
Суд на вимогу ICU наклав нові арешти на кошти групи «Донецьксталь»

Суд задовольнив клопотання ICU та наклав нові арешти на кошти групи «Донецьксталь».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Фінбаланс».

12 червня Госпсуд м. Києва задовольнив клопотання ЗНВКІФ «Глорі» в особі ТОВ «КУА «Інвестиційний капітал Україна» та в рамках забезпечення двох позовів - у справах №905/947/18 (про стягнення заборгованості з ПрАТ «Донецьксталь - металургійний завод» у розмірі 907 млн грн і 9,9 млн дол) та №905/943/18 (про стягнення 499,7 млн грн та 7,9 млн дол з ПрАТ «Донецьксталь - металургійний завод», ПАТ «Ясинівський коксохімічний завод», ПАТ «Шахтоуправління «Покровське») - наклав арешт на кошти відповідачів у межах суми позовів.

Згідно з судовими матеріалами, загальний розмір вимог ЗНВКІФ «Глорі» в особі ТОВ «КУА «Інвестиційний капітал Україна» до групи «Донецьксталь» сягає понад 7,5 млрд грн.

Як зазначається, ці вимоги включають в т.ч. заборгованість відповідних позичальників перед ВТБ Банком і Сбербанком, яку викупив ЗНВКІФ «Глорі» в особі ТОВ «КУА «Інвестиційний капітал Україна».

Нагадаємо, 01.06.2018 Голосіївський райсуд м. Києва низкою своїх ухвал задовольнив клопотання слідчого поліції та в рамках кримінального провадження №12018100000000439 (щодо кредитної заборгованості групи «Донецьксталь») наклав арешт на видаткові операції по рахунках ПрАТ «Донецьксталь”- металургійний завод» у банку «Авангард» та ПУМБ, а також по рахунках ПАТ «Шахтоуправління «Покровське» в банку «Авангард» та «Альфа-Банку».

У квітні-червні Госпсуд Донецької області задовольнив позови «Глорі» в справах №905/2524/17 та №905/2449/17 про стягнення з «Донецьксталі», Ясинівського коксохімічного заводу, «Шахтоуправління Покровське» 3,4 млрд грн заборгованості.

Первинним кредитором був Сбербанк. Однак на початку вересня 2017 року він переуступив своє право вимоги ТОВ «ФК «Приоритет», а ця фінкомпанія в свою чергу вже через кілька днів переуступила набуте право вимоги для ЗНВКІФ «Глорі». Дисконт у відповідній операції сягав 88%.

У квітні Фонд гарантування уклав договір з ЗНВКІФ «Глорі»” в особі ТОВ «КУА «Інвестиційний капітал Україна» про купівлю-продаж боргу групи «Донецьксталь» перед Дельта Банком на 1,1 млрд грн з дисконтом 70%.

Раніше суди частково задовольнили клопотання ICU про забезпечення частини позовів та накладали арешт на кошти представників групи «Донецьксталь» у межах позовних сум. Разом з тим, інвестбанкірам було відмовлено в задоволенні клопотання про арешт нерухомого та рухомого майна відповідачів.

У 2010 році група ICU публічно заявляла, що під її управлінням відбувається реструктуризація боргового портфелю «Донецьксталі» на 850 млн дол. У 2011 році «Донецьксталь» констатувала завершення реструктуризації боргу на 820 млн дол. Як зауважувалося, координаційний комітет з реструктуризації боргу включав в себе SMBC, ING Bank Amsterdam/Україна, Unicredit Bank AG Munich/Україна, BNP Paribas, Raiffesen Bank International AG і Сітібанк (Україна). У 2015 році Макар Пасенюк (співвласник ICU) розповідав, що ICU займається реструктуризацією боргів «Донецьксталі» по другому колу.

Раніше група ICU утрималася від коментарів з приводу того, за які кошти - власні чи залучені (клієнтські, кредитні тощо) були викуплені борги «Донецьксталі» перед Сбербанком та ВТБ Банком на 250 млн дол.

«ICU продовжує активну роботу з моніторингу ринку проблемних боргів і купівлі якісних активів цього класу. Ми розглядаємо можливість придбання проблемних активів як у комерційних банків, так і у Фонду гарантування вкладів фізичних осіб», - зазначали в ICU.

 

 

Коментарі
Додати коментар