До новин

НБУ не зміг забрати в ліквідатора Дельта Банку облігації ДІУ на 924 млн грн

05 липня, 2018
Резонансні справи
НБУ не зміг забрати в ліквідатора Дельта Банку облігації ДІУ на 924 млн грн

12 червня Госпсуд м. Києва відмовився задовольнити позов НБУ до Дельта Банку про звернення стягнення на предмет застави - облігації ДІУ серії С3 та В3 з погашенням у листопаді-грудні 2020 року на суму 924 млн грн - в рахунок сплати боргу Дельта Банку перед НБУ по рефінансуванню (за кредитним договором № 42 від 12.09.2014) на вказану суму.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Фінбаланс».

НБУ вказував, що облігації ДІУ (випущені, до речі, під гарантії Кабміну) включені у ліквідаційну масу Дельта Банку для позачергового задоволення вимог Нацбанку.

Але суд наголосив, що порядок задоволення забезпечених заставою вимог НБУ має здійснюватись у порядку, визначеному спеціальним Законом «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» (зокрема, статтею 51), і застосування цього закону є пріоритетним щодо Закону «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень», на який посилався позивач, обгрунтовуючи свої вимоги.

Суд погодився з доводами ліквідатора Дельта Банку, що в порушення ч. 6 ст. 51 Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» НБУ обрав спосіб реалізації предмета застави, який не передбачений спеціальним законом та не узгоджується з положеннями п. п. 2.2.2., 2.2.4. договору застави.

За даними НБУ, на середину березня борг Дельта Банку по рефінансуванню становив 8 млрд грн.

Про боргові вимоги НБУ до колишнього мажоритарного акціонера Дельта Банку - Миколи Лагуна - читайте тут.

Нагадаємо, в кінці березня Госпсуд м. Києва закрив провадження в справі за позовом НБУ до Дельта Банку про стягнення 513,2 млн грн, оскільки ліквідатор Дельта Банку перерахував для Нацбанку кошти, які були отримані після погашення «Укравтодором» облігацій, що надавалися Дельта Банком в заставу для НБУ по рефінансуванню.

У травні 2017 року Вищий госпсуд відмовився задовольнити касаційну скаргу НБУ на рішення судів нижчих інстанцій, якими Нацбанку було відмовлено в задоволенні позову до Фонду гарантування та ліквідатора Дельта Банку про зобов’язання перерахувати на рахунок Нацбанку кошти від погашення заставлених (під рефінансування) облігацій Харківського державного авіаційного виробничого підприємства, випущені під гарантії Кабміну, на 220,5 млн грн.

Тоді НБУ вказував, що кошти від погашення паперів, яке вже відбулося, мали бути використані для позачергового задоволення вимог заставодержателя. Натомість ліквідатор Дельта Банку наголошував, що вимоги НБУ акцептовано та віднесено до сьомої черги задоволення вимог кредиторів, а на час розгляду справи відбувається погашення вимог третьої черги кредиторів. У свою чергу Фонд гарантування казав, що оскільки погашення обтяжених заставою цінних паперів відбулось під час здійснення процедури тимчасової адміністрації в банку, у Фонду відсутні правові підстави для перерахування Нацбанку отриманих коштів.

У грудні 2017 року Вищий госпсуд лишив без змін постанову Київського апеляційного госпсуду в справі №910/3117/17, якою на вимогу ТОВ «Правнича консалтингова група» було визнано недійсним договір застави майнових прав №06/ЗМП від 26.02.2014, який Дельта Банк уклав з НБУ в частині передання регулятору в заставу (під рефінансування) майнових прав за договором кредитної лінії №ВКЛ-2007072/1 від 27.12.2013, який уклали Дельта Банк та «Укрспирт». У лютому 2018 року Верховний Суд відмовився задовольнити заяву НБУ щодо перегляду рішення ВГСУ.

Коментарі
Додати коментар