До новин

НБУ ухвалив стратегію монетарної політики

17 липня, 2018
Законодавство
НБУ ухвалив стратегію монетарної політики

Національний банк України ухвалив свою стратегію монетарної політики.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу НБУ.

«Правління Національного банку України вітає ухвалення Радою Національного банку Стратегії монетарної політики Національного банку, яка забезпечує послідовне продовження реалізації режиму інфляційного таргетування для забезпечення низької і стабільної інфляції як необхідної передумови для стійкого макроекономічного розвитку в Україні», - зазначають у НБУ.

Нова Стратегія монетарної політики зберігає ключові елементи режиму інфляційного таргетування, визначає основні цілі монетарної політики, принципи, інструменти та напрями їх еволюції на середньострокову перспективу. Водночас особливості застосування інструментарію монетарної політики будуть кожного року переглядатися з урахуванням стану і ризиків зовнішнього та внутрішнього макроекономічного середовища та затверджуватися Радою НБУ в щорічних Основних засадах грошово-кредитної політики, відповідно до Закону «Про Національний банк України».

Відповідно до Стратегії, монетарна політика, базуючись на режимі інфляційного таргетування, проводитиметься за такими основними принципами:

- пріоритетність досягнення та підтримки цінової стабільності в державі;

- перспективний характер прийняття рішень з монетарної політики, які мають спрямовуватися на приведення інфляції до цільових показників на середньостроковому горизонті політики;

- застосування ключової (облікової) ставки як основного інструменту монетарної політики;

- постійне удосконалення прогнозного інструментарію, що включає зокрема аналіз всіх доступних даних, використання прогнозних моделей та експертних суджень;

- дотримання режиму плаваючого обмінного курсу;

- інституційна, фінансова та операційна незалежність Національного банку для належного виконання його функцій;

- прозорість та підзвітність діяльності Національного банку за допомогою сталої системи комунікацій з суспільством.

Як зазначають у НБУ, Стратегія монетарної політики підтверджує й необхідність інституційної незалежності регулятора. Вона передбачає, що НБУ має уникати будь-яких форм фіскального домінування, у тому числі прямої або непрямої підтримки бюджетних видатків. Таке зобов’язання виступатиме однією з головних передумов для зміцнення довіри до цілей монетарної політики.

Коментарі
Додати коментар