До новин

Порошенко: «Газпром» не хоче повертати Україні $4,6 млрд боргу

18 липня, 2018
Борги
Порошенко: «Газпром» не хоче повертати Україні $4,6 млрд боргу

Президент Петро Порошенко наголошує, що Стокгольмський арбітраж чітко зобов’язав російський «Газпром» сплатити на користь НАК «Нафтогаз України» 4,6 мільярда доларів, проте РФ ігнорує свої зобов’язання.

Про це президент сказав в ефірі програми «Свобода слова» щодо заяв про непорозуміння у Стокгольмському арбітражі у справі між «Нафтогазом» і «Газпромом», повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Глава держави нагадав, що надав відповідні доручення щодо підготовки звернення до Стокгольмського арбітражу і вирішення питання в міжнародній судовій інстанції.

«Якраз в Стокгольмі і є порозуміння. Бо Україна виграла вперше 4,6 млрд доларів у Росії. І Росія знову демонструє, що вона не збирається виконувати жодних домовленостей і навіть рішення суду», — сказав він.

«І тому захистити від Росії, і ті хто думають, що можна домовитися... Захистити від Росії можна тільки об’єднаними, ефективними діями світу», — сказав президент.

«На моє глибоке переконання альтернативи цьому немає», — підкреслив він.

Як повідомлялося, Стокгольмський арбітраж присудив виплату «Газпромом» українському «Нафтогазу» штрафу в розмірі 4,6 млрд доларів.

За підсумками двох арбітражних спорів між компаніями на постачання і транзит газу «Газпром» зобов'язаний виплатити НАК 2,56 млрд доларів.

«Газпром» направив до апеляційного суду округу Свеа заяву про повне скасування  рішення.

30 травня президент Порошенко заявив, що у низці європейських країн почали стягувати активи російського «Газпрому» на користь «Нафтогазу» на виконання рішення Стокгольмського арбітражу щодо контракту на транзит газу.

Коментарі
Додати коментар