До новин

Збанкрутіле «Вугілля України» намагалося сховати від Альфа-Банку борги ахметівського «Західенерго»

13 серпня, 2018
Банкрутство підприємств
Збанкрутіле «Вугілля України» намагалося сховати від Альфа-Банку борги ахметівського «Західенерго»

Київський апеляційний господарський суд залишив без змін рішення суду першої інстанції про закриття провадження у справі про банкрутство ДП «Вугілля України» за заявою «Альфа-Банку».

Про це свідчить постанова суду від 12 липня, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Наші гроші».

У своєму клопотанні про закриття провадження у справі про банкрутство «Вугілля України» товариство «Альфа-Банк» повідомило, що виступає обтяжувачем майнових прав держпідприємства вартістю 3,9 млрд грн. Йдеться про договори поставки вугілля від лютого 2009 року та від червня 2011 року, укладені між «Вугіллям України» та ВАТ «Західенерго», предмет застави по яких оцінили на зазначену суму.

Як заставодержатель Альфа-Банк набув право вимагати від «Західенерго» оплату за згаданими контрактами та відшкодування збитків, заподіяних порушенням цього права.

У ході розгляду справи встановлено, що у 2010 та 2012 роках «Вугілля України» у судовому  порядку стягнуло з «ДТЕК Західенерго» сумарно за обома контрактами 303,95 млн грн основного боргу та 40,79 млн грн штрафів. Виконання рішень було розстрочене на 20 років рівними частинами щомісячно.

«Вугілля України», «Державний ощадний банк України», «ДТЕК Трейдінг», «ДТЕК Західенерго», як апелянти заявленого «Альфа-Банком» клопотання, у відповідь зазначили, що зобов’язання сторін за договорами могли припинитися як частково так і повністю, оскільки з моменту їх укладення пройшло більше семи років. Представник «ДТЕК Західенерго» запевнив, що ці договори припинили свою дію у 2009 та 2011 роках відповідно і по них повністю проведений розрахунок.

Однак, суд відкинув ці доводи, оскільки із попередніх судових матеріалів випливає, що за договором від 2009 року поставки відбувались щонайменше до березня 2010 року – загалом по даній угоді зафіксовано поставки вугілля на суму 3,76 млрд грн.

Також апелянти стверджували, що оцінка предмету застави у 3,9 млрд грн є лише суб’єктивною думкою сторін договору, а насправді сума зобов’язань була значно меншою – у розмірі 344,84 млн грн. Але суд відкинув цей аргумент, зауваживши, що до договору застави не вносились зміни у частині визначення вартості предмету застави.

«Вугілля України» погодилось, що має право вимагати стягнення з «ДТЕК Західенерго» 3% річних та інфляційних нарахувань за час невиконання грошових вимог за договорами за час після винесення згаданих рішень про стягнення боргу та штрафів за обома контрактами – і досі держпідприємство цього не робило.

Врешті суд постановив закрити провадження у справі про банкрутство на підставі відсутності предмету спору.

«Вугілля України» є оператором оптового ринку вугільної продукції. Про те, як виводились гроші із держпідприємства у інтерв’ю «Бізнес Цензору» розповідав директор ДП «Держвуглепостач» Андрій Плюнгін. Йшлося про те, що «Вугілля України» скуповувало вугілля у державних шахт з передоплатою, а ті витрачали кошти за закупівлю обладнання іноді по завищених цінах, іноді – у фіктивних фірм.

Суд відкрив провадження у справі про банкрутство ДП «Вугілля України» у липні 2015 року за позовом «Альфа-Банку».

Із матеріалів справи про банкрутство «Вугілля України» відомо, що вимоги «Альфа-Банку» були включені до реєстру вимог кредиторів держпідприємства у такій черговості: 6 тис. грн до першої черги, 588,94 млн грн до четвертої черги (з них – 377,75 млн грн безспірні вимоги) та 52,85 млн грн до шостої черги.

У серпні 2016 року суд затвердив вимоги кредиторів до «Вугілля України» на загальну суму 6,2 млрд грн.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, 17 травня 2017 року суд визнав банкрутом державне підприємство «Вугілля України» та відкрив стосовно нього ліквідаційну процедуру.

Коментарі
Додати коментар