До новин

Суд визнав недійсним договір, за яким з Імексбанку перед банкрутством вивели ліквідний кредитний портфель

21 серпня, 2018
Банкрутство фінустанов
Суд визнав недійсним договір, за яким з Імексбанку перед банкрутством вивели ліквідний кредитний портфель

Господарський суд Одеської області 15 серпня 2018 року зробив перший, але вагомий крок у відновленні прав АТ «Імексбанк» на відступлений перед запровадженням тимчасової адміністрації високоліквідний кредитний портфель банку.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Фонду гарантування вкладів фізосіб.

Після судового розгляду, що тривав майже три з половиною роки, суд першої інстанції задовольнив позов АТ «Імексбанк» у справі № 916/1253/15 про визнання недійсним нікчемного правочину (договір відступлення прав вимоги) та застосування наслідків його недійсності (повернення кредитних договорів та поновлення за банком прав вимоги за кредитними договорами).

Нагадаємо, за місяць до банкрутства Імексбанку з нього вивели кредити фізосіб, ліквідне забезпечення та щонайменше 11 млн доларів.

«Таким чином суд підтвердив той факт, що єдиним законним кредитором за цими кредитними договорами був та залишається банк. У результаті укладення згадуваного нікчемного договору право вимоги за 23 131 кредитом фізичних осіб, на загальну суму на момент відступлення у понад 307,9 млн грн, перейшло від банку до ТОВ «Компанія Дасті», - уточнили у ФГВФО.

Призначена до сплати банку винагорода в процентному співвідношенні до відчужуваного портфелю склала лише 9,05%. При цьому, тільки частина цієї суми -  2 075,34 грн – оплачувалась реальними коштами. Решта – мала надійти «за рахунок надходження» грошових коштів шляхом вчинення внутрішньобанківських проводок, при тому, що коштів на коррахунку банку не було.

Однак навіть передбачений договором відступлення формальний порядок «розрахунків» не було дотримано. Відповідний рахунок за кодом ЄДРПОУ 20971504 (АТ «Імексбанк») взагалі не відкривався у банку, натомість було відкрито рахунок за тим же номером, але за іншим, ніж передбачено договором відступлення, кодом ЄДРПОУ 39385401 (ТОВ «Компанія Дасті»).  Тобто зрештою, всі акумульовані ТОВ «Компанія Дасті» кошти були спрямовані на рахунок самої ж ТОВ «Компанія Дасті», що на переконання останньої свідчило про здійснення належного розрахунку.

У Фонді вважають, що тривалість розгляду вказаної судової справи пояснюється запеклим супротивом опонентів банку. Як наслідок, у даній справі тричі змінювався головуючий суддя, що призводило до початку розгляду справи заново, та декілька разів призначалась судова експертиза. Зрештою, аргументи юристів Фонду гарантування та ПАТ «Імексбанк» виявились переконливішими.

«Остаточне поновлення права АТ «Імексбанк» як єдиного кредитора за згадуваними кредитними договорами стане важливим кроком для кредиторів банку. Адже саме на задоволення їхніх вимог спрямовуються надходження від продажу та управління активами банку», - резюмували у Фонді гарантування.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, НБУ просить суд стягнути з екс-власника збанкрутілого Імексбанку 300 мільйонів.

Коментарі
Додати коментар