До новин

НБУ очікує дефіцит ліквідності в банківській системі, планує роздавати рефінанс

10 вересня, 2018
Борги
НБУ очікує дефіцит ліквідності в банківській системі, планує роздавати рефінанс

Заступник глави НБУ Олег Чурій заявив, що банківська система переходить від надлишкової ліквідності в стан дефіциту.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Фінбаланс.

«За нашими підрахунками, це відбудеться якщо не в найближчі квартали, то в наступному році. Тобто ми будемо мати ситуацію, де НБУ буде в основному надавати рефінансування, а не залучати кошти від банків. Тому ми сьогодні почали розглядати питання того, що нашим основним інструментом буде не ставка залучення коштів через депозитні сертифікати, а, напевно, буде ставка по кредитуванню банківської системи. Ми розглядаємо питання, яким чином нам перейти на новий операційний дизайн у зв`язку зі зміною структури ліквідності банківської системи», - зазначив чільний представник Нацбанку.

За словами Чурія, частина ліквідності консервується через те, що платежі Мінфіну по ОВДП на користь НБУ перевищують обсяг відрахувань Нацбанку в держбюджет.

«Плюс ми бачимо зростання готівки, - додав заступник глави НБУ. - Зростання депозитних ставок для фізосіб - це свідчення цього процесу».

Зауважимо, що в другій половині серпня НБУ вже почав активніше надавати кредити учасникам ринку.

23 серпня НБУ надав рефінансування для Альфа-Банку на 835 млн грн (під заставу держоблігацій) та для банку “Південний” на 480 млн грн (під заставу валюти). Позики були надані під 19,5% на термін до 85 днів.

Крім того, 17 серпня НБУ надав одному банку позику 390 млн грн на 14 днів під 19,5%, а 31 серпня - на 400 млн грн (на таких же умовах).

Також регулятор активізував видачу кредитів овернайт: з 17 по 31 серпня їх було видано на суму 9,2 млрд грн. 4 вересня НБУ виділив ще 2 млрд грн відповідних позик.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, банки «Альфа» та  «Південний» залучили у Національного банку рефінансування сумарно на 1,315 мільярда гривень.

Коментарі
Додати коментар