До новин

«Київтеплоенерго» може перейняти борги «Київенерго»

13 вересня, 2018
Борги
«Київтеплоенерго» може перейняти борги «Київенерго»

Київська рада узгодила прийняття боргів «Київенерго» перед «Нафтогазом»

Київська міська рада на засіданні у вівторок прийняла рішення про прийняття КП «Київтеплоенерго» боргів компанії «Київенерго» за газ перед НАК «Нафтогаз України» за умов, якщо «Київенерго» передасть КП джерела для компенсації боргу, повідомив Інтерфакс.

«Цей крок дасть можливість повернути гарячу воду киянам, а комунальним службам – виконати роботи, щоб не допустити зриву опалювального сезону. Сьогодні ми говоримо про відповідальність за борг, який має джерела для компенсації, а також про списання всіх штрафів», – пояснив міський голова Віталій Кличко.

За словами заступника голови КГГА Петра Пантелєєва, «Київтеплоенерго» зможе погасити частину заборгованості за рахунок субвенцій від держави (зобов'язання держави перед «Київенерго» за різницю в тарифах), а основну суму – за рахунок передачі комунальній компанії кредиторської заборгованості (борги споживачів перед «Київенерго»).

«Ми можемо вийти на заключний етап врегулювання питання з НАК «Нафтогаз», отримавши компенсатор у вигляді дебіторської заборгованості, скорочення суми практично вдвічі та відсутності штрафних санкцій. Це найоптимальніший з усіх можливих варіантів», – зазначив Пантелєєв.

Відповідно до проекту рішення, зобов'язання «Київенерго» перед «Нафтогазом», які виникли внаслідок його господарської діяльності, не підлягають прийняттю «Київтеплоенерго», якщо «Київенерго» не передасть джерела погашення заборгованостей.

Крім того, КП «Київтеплоенерго» не є правонаступником штрафів, нарахованих на борги «Київенерго».

Депутаты Київради також вирішили попросити Верховну Раду звернутися до Конституційного суду, щоб він надавав офіційне пояснення ст. 22 ЗУ «Про теплопостачання» (умови зміни права власності та особливості правопорядку зобов'язань у сфері теплопостачання).

Як повідомлялося раніше, заборгованість «Київенерго» перед НАК «Нафтогаз» становить приблизно 3,3 млрд грн, з них 729 млн грн – заборгованість держави за субвенціями, 2,6 млрд грн – заборгованість споживачів перед «Київенерго».

«Нафтогаз України» не погодився підписати договір з «Київтеплоенерго» у зв'язку з відмовою КГГА прийняти на КП «Київтеплоенерго» борги, раніше сформовані «Київенерго» перед НАК. На думку «Нафтогазу», така позиція КГГА суперечить ст. 22 закону «Про теплопостачання».

Коментарі
Додати коментар