До новин

ФГВФО подав позов на 1,7 млрд грн до в.о. міністра фінансів, її чоловіка і братів Клюєвих

18 вересня, 2018
Резонансні справи
ФГВФО подав позов на 1,7 млрд грн до в.о. міністра фінансів, її чоловіка і братів Клюєвих

4 вересня Солом’янський райсуд Києва повернув Фонду гарантування вкладів фізосіб його позовну заяву до колишніх акціонерів і топ-менеджерів Актив-Банку про солідарне стягнення завданої шкоди в розмірі 1,7 млрд грн. Серед відповідачів у справі № 760/13853/18 - виконувач обов’язків міністра фінансів Оксана Маркарова, її чоловік Данило Волинець, а також Андрій та Сергій Клюєви.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Фінбаланс.

«Повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви», - йдеться в судовій ухвалі від 04.09.2018.

На початку липня суд надавав Фонду гарантування строк п’ять днів для усунення недоліків позовної заяви, проте судові вимоги не були виконані.

Суд вказував, що позовна заява ФГВФО містить опис обставин, проте доказів на підтвердження таких обставин по всім фактам завдання шкоди позивачем не зазначено та не надано.

«У позовній заяві мають бути викладені обставини по кожному факту порушення та зазначено, які дії чи бездіяльність та кого саме з відповідачів призвели до порушення прав позивача. Позивач просить суд солідарно стягнути з відповідачів завдану шкоду. Зміст цієї вимоги є не чітким, оскільки позивачем не зазначено, чому у відповідачів виникає солідарна відповідальність за завдану шкоду», - констатував Солом’янський райсуд м. Києва.

В.о. міністра фінансів Оксана Маркарова таким чином прокоментувала позовні вимоги Фонду гарантування: «На момент продажу банку новим акціонерам у березні 2014 року, банк не було визнано ні проблемним, ні неплатоспроможним. Тому цей позов вважаю необґрунтованим, і впевнена, що це підтвердиться і в результаті судового розгляду».

НБУ визнав Актив-Банк неплатоспроможним 02.09.2014, а 23.12.2014 регулятор відправив цей банк на ліквідацію.

Виконавча дирекція Фонду гарантування в травні 2015 року затвердила ліквідаційну масу Актив-Банку” балансовою вартістю 5,246 млрд грн, а оцінною – 649,9 млн грн (12,4% від балансової вартості).

За даними Фонду гарантування, на 01.09.2018 вкладникам Актив-Банку в межах гарантійної суми було виплачено компенсації на 1,3 млрд грн (98,9% запланованих виплат).

Власниками Актив-Банку до кінця 2012 року були брати Клюєві. Наприкінці 2012 року вони продали Актив-Банк для нинішнього в.о. міністра фінансів Оксани Маркарової та її чоловіка Данила Волинця – екс-глави спостережної ради Ощадбанку й власника 75% акцій Акордбанку.

Навесні-2014 Маркарова і Волинець перепродали Актив-Банк групі інвесторів, які, за даними учасників ринку, були близькими до бізнесмена Олександра Антонова – батька Володимира Антонова (останній свого часу був акціонером збанкрутілого «Міського комерційного банку»/CityCommerceBank).

Маркарова працює в Міністерстві фінансів з березня 2015 року. До цього вона 12 років очолювала інвестиційну групу “ІТТ”, власниками якої вважаються Д. Волинець, З. Кузимків, О. Папроцький, С. Міщенко.

Спершу - за часів керівництва в Мінфіні Наталії Яресько - Маркарова обіймала посаду заступника міністра фінансів - керівника апарату. У квітні 2016 року - після призначення міністром фінансів Олександра Данилюка - вона стала першим заступником глави Мінфіну. Після звільнення Олександра Данилюка з посади в червні 2018 року уряд призначив Маркарову в.о. міністра фінансів.

Оксану Маркарову називають політичною соратницею прем’єра Володимира Гройсмана, тоді як директором-розпорядником Фонду гарантування (позивач у згаданій на початку судовій справі) є Костянтин Ворушилін, який близький до Президента Петра Порошенка.

Маркарова входить у наглядову раду Приватбанку, Ощадбанку, Укрексімбанку, Укргазбанку.

Коментарі
Додати коментар