До новин

Прийняття Кодексу з процедур банкрутства забезпечить покращення позиції України в рейтингу Doing Business

20 вересня, 2018
Законодавство
Прийняття Кодексу з процедур банкрутства забезпечить покращення позиції України в рейтингу Doing Business

Прийняття Верховною Радою в другому читанні Кодексу України з процедур банкрутства забезпечить зростання України на 80 позицій в рейтингу Doing Business за напрямком «Вирішення неплатоспроможності» та на 9 позицій у загальному рейтингу легкості ведення бізнесу.

Про це на Міжнародній конференції «Реформування системи банкрутства в Україні з огляду на кращі світові практики» сказав міністр юстиції Павло Петренко, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Якщо українські парламентарії зможуть прийняти у другому читанні Кодекс України з процедур банкрутства, наша держава, за оцінками експертів, зможе піднятися у рейтингу Doing Business одразу на 80 позицій за напрямком «Вирішення неплатоспроможності». Це значить – нарешті увійти до першої сотні країн за цим проблемним для нашої держави і всього українського бізнесу питанням», - зазначив очільник Мін’юсту.

Більше того, додав він, такий крок забезпечить покращення позицій нашої країни у загальному рейтингу легкості ведення бізнесу одразу на 9 позицій. Що може дати нашій державі додаткових 6 мільярдів доларів інвестицій.

Серед новацій кодексу Міністр юстиції виокремив спрощення доступу до процедур, збільшення можливостей для санації та створення ефективних механізмів позасудового врегулювання, об’єднання мирової угоди та санації в єдину процедуру, покращення умов участі у процедурах банкрутства кредиторів та підвищення рівня захищеності їхніх прав, значне скорочення строків розгляду справ.

«Ми зможемо удосконалити положення закону, які стосуються продажу активів боржника. Таким чином вдасться забезпечити основу для продажу майна за найвищою ціною. Тут мова йде і про запровадження правил щодо контролю за продажем істотних активів, забезпечення продажу на аукціоні та вдосконалення правил оповіщення про продаж майна», - додав Петренко.

На його переконання, справжньою революцією має стати врегулювання відносини щодо відновлення платоспроможності фізичних осіб, які опинилися в скрутній фінансовій ситуації та потребують допомоги з боку держави.

«Кодекс прописує створення окремої системи регулювання специфічних правовідносин, пов’язаних із необхідністю розв’язання проблеми надмірної заборгованості фізичної особи. Ця система діятиме поруч із системою банкрутства юридичних осіб і підприємців. Справи про банкрутство фізичної особи, відповідно до запропонованого проекту, мають розглядатися господарським судом за місцем проживання фізичної особи, що дасть можливість забезпечити зручний для громадян професійний розгляд», - зазначив очільник Мін’юсту.

Він зауважив, що при підготовці проекту, серед іншого, враховано пропозиції суб’єктів законодавчої ініціативи, представників вітчизняного експертного середовища, міжнародних організацій та громадянського суспільства.

«Проект включив напрацювання Робочої групи при Міністерстві юстиції України з покращення Україною показників у рейтингу Doing Business і покращення законодавства з банкрутства, які погоджено із представниками Міжнародного валютного фонду та профільної міжвідомчої Робочої групи при Комітеті Верховної Ради України з економічної політики», - резюмував Павло Петренко.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, у березні Рада в першому читані ухвалила Кодекс з процедур банкрутства.

Коментарі
Додати коментар