До новин

НБУ відсудив у Коломойського і Приватбанку ще кілька об’єктів нерухомості в Криму

20 вересня, 2018
Резонансні справи
НБУ відсудив у Коломойського і Приватбанку ще кілька об’єктів нерухомості в Криму

29 серпня Госпсуд Київської області задовольнив позов НБУ яким дозволив стягнути на користь регулятора низку об’єктів нерухомості в Криму.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Фінбаланс.

29 серпня Госпсуд Київської області задовольнив позов НБУ до ТОВ «Фінансова компанія «Фінілон» (іпотекодавець) в справі № 911/1189/18 та в рахунок часткового погашення боргу Приватбанку по рефінансуванню (за кредитним договором №19 від 03.03.2009) дозволив звернення стягнення нерухомого майна відповідача, що знаходиться в Криму та перебуває в іпотеці Нацбанку.

Договірна вартість відповідної нерухомості (зафіксована в іпотечному договорі) - 12,4 млн грн. Йдеться про комплекс споруд (у т.ч. адмінбудівлю) площею 898,4 кв.м. у Красногвардійському районі, смт. Октябрське, вул. Леніна, 59, а також про квартиру площею 42,8 кв.м. у м. Ялта, смт. Масандра, вул. Винороба Єгорова, 4 (квартира 15).

Крім того, 6 вересня Госпсуд Київської області в рамках справи № 911/1188/18 задовольнив ще один позов НБУ до ТОВ «Фінансова компанія «Фінілон» про звернення стягнення на ще один предмет іпотеки - нежилі приміщення площею 36,5 кв.м. у м. Євпаторія, вул. Фрунзе, 28 (договірна вартість, зафіксована в іпотечному договорі, - 13,6 млн грн).

Нагадаємо, 17 липня Госпсуд м. Києва задовольнив позов НБУ до ТОВ «Фінансова компанія «Фінілон» в справі №910/7033/18 про звернення стягнення на квартиру №52 по вул. Новікова, 10-Б у м. Севастополі площею 37,6 кв м (ціна позову - 616,6 тис грн).

Згідно з судовими матеріалами, вказані об’єкти нерухомості спершу належала Приватбанку, проте на підставі договорів купівлі-продажу та за згодою Нацбанку право власності на предмети іпотеки в кінці 2014 року перейшло до ТОВ «Фінансова компанія «Фінілон».

У держреєстрі засновниками ТОВ «Фінансова компанія «Фінілон» вказані в т.ч. ТОВ «ІстейтГарант» (серед засновників якого в свою чергу фігурує Приватбанк, а кінцевими бенефіціарами вказані Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов), а також ТОВ «Українське бюро кредитних історій» (серед засновників якого - Приватбанк і Бікоптіма Лімітед).

Раніше заступник глави НБУ Катерина Рожкова заявляла, що після анексії Криму Приватбанк перевів свої кримські активи та пасиви “на дочірню структуру – компанію «Фінілон»” (цитата). «Мова йде про близько 8 млрд грн кредитів і депозитів», - зазначала К. Рожкова, наголошуючи, що «на момент націоналізації на балансі банку не було жодних кримських активів і жодних кримських зобов’язань”. Вже екс-глава правління націоналізованого Приватбанку Олександр Шлапак уточнював, що «активи в розмірі близько 14 млрд грн в Криму були конфісковані місцевою «владою», а вкладники приблизно на 10 млрд грн залишилися».

У квітні 2015 року Приватбанк і ТОВ «Фінансова компанія «Фінілон» подали позов проти РФ, оскільки анексія Росією Криму не дозволила позивачам продовжити свій банківський бізнес у Криму (через «націоналізацію» російськими окупантами відповідних активів у Приватбанку виникли проблеми з поверненням коштів для кримських вкладників).

У березні 2017 року Міністерство фінансів заявляло, що «держава Україна не бере участі в справі за позовом Приватбанку і ТОВ «Фінансова компанія «Фінілон» проти РФ» (цитата). Мінфін уточнював, що позовну заяву ініційовано позивачами відповідно до Арбітражного регламенту Комісії ООН по праву міжнародної торгівлі (UNCITRAL, United Nations Commission on International Trade Law) про порушення їхніх прав, передбачених угодою між урядами України і РФ про заохочення та взаємний захист інвестицій від 27 листопада 1998 року.

Коментарі
Додати коментар