До статей

Чому "МТС Україна" домагається банкрутства Платинум Банку

23 червня, 2016
Журналістські статті
Чому "МТС Україна" домагається банкрутства Платинум Банку

Олександр Дубинський, журналіст, редактор програми «Гроші»

У формального і неформального власників Платинум Банку Григорія Гуртового та Бориса Кауфмана - серйозна проблема. І, потенційно, гучний скандал.

Київський апеляційний госпсуд відмовив «Платинуму» у розстроченні виплати депозиту компанії МТС-Україна в 250 млн гривень, оскільки не повірив у бажання банку віддавати борг.

Термін депозиту закінчився восени 2015 року, і з тих пір менеджмент «Платинуму» вчиняє будь-які дії, щоб затягнути виплату боргу.

Однак у московського офісу МТС немає бажання домовлятися з одеськими бізнесменами. «Телеком» вже втратив величезну суму в збанкрутілому Дельта Банку – 1,4 млрд грн.

Тепер це питання принципу на рівні АФК «Система».

За моїми даними, в забезпечення депозиту МТС акціонер «Платинум Банку» Григорій Гуртовий надав особисті зобов'язання (поручивня), а реальний власник банку Кауфман - нібито був готовий надати в забезпечення акції компанії Lidertano - співвласника тютюнового монополіста ТД «Мегаполіс Україна» (тепер «Тедис Україна»).

Гуртовий відповідати на мої запитання відмовився.

Але наскільки мені відомо, схему із забезпеченням акціями Lidertano було схвалено і спущено на МТС Україна. Однак після цього вся робота була заблокована на рівні МТС Москва, відсутністю повноважень у керівника МТС Україна.

Знайомі з ситуацією люди стверджують, що це відбулося не без допомоги тодішнього керівника МТС-Україна Івана Золочевського, який у цій угоді, здається, був прихильником Кауфмана і навіть намагався допомогти збільшити суму депозиту МТС в банку до 500 млн грн.

Тепер, юридично, МТС не зможе зажадати повернення грошей у «Платинум Банку», бо в структурі володіння Platinum Holding (Гуртовий) і Vertex United (Кауфман) - за словами юристів - «все заховали так, що немає нічого». У свою чергу пан Гуртовий - під підпискою про невиїзд в Ізраїлі.

Тому МТС-вівці б'ють по єдиному больовому місцю - «Платинум Банку», домагаючись його банкрутства.

До речі, для менеджменту компанії МТС можу дати цікаву наводку.

Наскільки мені відомо, при розміщенні депозиту компанії нібито обговорювалася схема з виведенням з банку 95 млн грнивень - 70 млн грн через фіктивного позичальника, на якого банк дасть гарантії, та оформленні 25 млн грн у вигляді депозиту (10% від загального депозиту МТС в «Платинуму»).

Оформили депозит на юриста Кауфмана.

Прізвище знайдете самі, але якщо що - номер його телефону закінчується на щасливі 3 вісімки.

Матеріал розміщено на сторінці автора у Facebook

Коментарі
Додати коментар