До статей

Банкрутство по-новому: проект змін для фізосіб

30 липня, 2018
Обговорюємо Проект Кодексу
Банкрутство по-новому: проект змін для фізосіб

Як зміняться правила банкрутства фізичних осіб після прийняття парламентом Кодексу з процедур банкрутства?

20 березня 2018 року Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект № 8060 «Проект Кодексу України про процедури банкрутства».

Документом передбачена книга «Відновлення платоспроможності фізичних осіб», яка описує банкрутство фізосіб і фізосіб-підприємців. Можливість впровадження подібного інституту щодо саме фізичних осіб в країні обговорювалася давно, і ось ми на порозі цього революційного рішення.

Проект є спробою уникнути епохи колекторів до більш цивілізованих методів повернення боргів. Однак чи всіх це торкнеться і якщо торкнеться, то яким чином? Чи зможуть громадяни, у яких накопичилися борги, вийти з них через процедуру банкрутства і почати нове життя?

Хто може стати банкрутом

Проект дозволяє ініціювати процедуру банкрутства як щодо фізосіб-підприємців, так і по відношенню до звичайних громадян.

Заборгованість по виплаті аліментів, вимоги, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров'ю, тепер стануть причиною для можливого визнання банкрутом боржника поряд з іншими майновими вимогами.

У разі смерті боржника продовжити процедуру банкрутства зможуть і спадкоємці померлого. У певних випадках проект зобов'язує боржника звертатися в суд для ініціювання провадження про банкрутство.

Процедура і її наслідки

Залежно від якості кооперації між усіма учасниками справи і його складності процедура може зайняти від декількох місяців до п'яти років, і навіть більше. Авансувати оплату арбітражного керуючого, який проводить реструктуризацію боргів та їх погашення, повинен ініціатор банкрутства.

З огляду на, що проект передбачає можливість уникнути найбільш тривалої процедури, є ймовірність, що ініціюючі кредитори будуть їй перешкоджати і просити суд невідкладно визнати боржника банкрутом з наступним продажем його майна.

Наслідки порушення провадження для боржників можуть бути і позитивні, і негативні. Наприклад, арешт майна, обмеження в здійсненні корпоративних і майнових прав, припинення нарахувань неустойок і відсотків за зобов'язаннями.

Також проект передбачає ряд наслідків для визнаних банкрутами осіб, в тому числі заборона на заняття незалежною професійною діяльністю в якості адвокатів, приватних нотаріусів, арбітражних керуючих, приватних виконавців, і неможливість отримання кредиту протягом п'яти років.

Кредитори, чиї вимоги до боржника забезпечені майном останнього, отримають ряд нових прав. Вони зможуть ініціювати провадження про банкрутство фізособи і впливати на прийняття рішень у процедурі банкрутства.

Дотримуючись духу останніх рішень Верховного Суду, законодавець не прив'язується до вартості заставного майна, зазначеної в договорах, а виходить з вартості, за якою воно буде насправді продано.

Таким чином, буде можливий продаж заставного майна боржника ще до визнання його банкрутом, а сума боргу, яка не буде погашена за рахунок продажу заставного майна, буде відшкодована кредитору вже після визнання боржника банкрутом за рахунок продажу його іншого майна.

Банкрутство допоможе не завжди

Володарям боргів по кредитах, узятих на відпочинок і розваги, буде складно з ними розлучитися. Законодавець планує встановити заборону на реструктуризацію та списання таких боргів.

Щодо кредитів на придбання житла планується більш лояльний підхід. За згодою кредитора і за умови, що позика погашений не менше ніж на половину, а інша частина буде виплачена пізніше, суд може дозволити не продавати житло в процесі реалізації іншого майна банкрута.

Хто перший дав кредит, тому повернуть швидше

Вимоги кредиторів однієї черги законодавець планує задовольняти в календарній послідовності, а не в пропорційній, як це прийнято для заборгованості юридичних осіб. Таким чином, банки, які видали кредити особам, які вже мають борги, ризикують залишитися ні з чим.

Реалізація майна: заберуть не всі

Найбільш болючий момент для боржника - продаж його майна для погашення заборгованості. На цьому етапі також передбачені винятки.

Крім норм закону «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті», в проекті встановлено заборону на стягнення заборгованості за рахунок «соціального житла».

Це дозволить уникнути стягнення на квартири площею до 60 м2 або будинку загальною площею до 120 м2. Також буде можливість просити суд виключити з переліку майна, що підлягає реалізації, предмети невеликої вартості.

Можна сподіватися, що норми проекту допоможуть фізичним особам безболісно відновити свою платоспроможність, а кредиторам - цивілізованим способом повернути свої кошти. Головне - щоб парламент прийняв проект в робочій редакції, що, ймовірно, відбудеться не раніше осені 2018 року.

Радник юридичної фірми Sayenko Kharenko Володимир Яремко, співавтор - юрист юридичної фірми Sayenko Kharenko Олена Солонська, ЕП

Коментарі
Додати коментар