До новин

ФГФВО очікує, що Верховний суд розблокує продаж активів збанкрутілого АКБ «Капітал»

09 січня, 2019
Продаж
ФГФВО очікує, що Верховний суд розблокує продаж активів збанкрутілого АКБ «Капітал»

Фонд гарантування вкладів фізосіб сподівається на оперативне вирішення Верховним Судом справи, що дозволить реалізувати активи ПАТ «АКБ «Капітал».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Фонду.

«Продаж активів ПАТ «АКБ «КАПІТАЛ» через відкриті торги заблоковано судовими рішеннями, і, як наслідок, Фонд не може повернути його кредиторам їхні кошти. Така ситуація склалася внаслідок того, що 1 серпня 2018 року Окружний адміністративний суд м. Києва своєю ухвалою обмежив дії уповноваженої особи Фонду – зокрема, унеможливив організацію продажу активів банку для подальшого задоволення вимог його кредиторів», - наголосили у Фонді.

Нагадаємо, 29.10.2015 Правління НБУ ухвалило Постанову «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ «АКБ «КАПІТАЛ». На її виконання ФГВФО розпочав процедуру ліквідації банку і, відповідно, делегував повноваження ліквідатора уповноваженій особі.

Після того як у червні 2018 р. рішенням Виконавчої дирекції Фонду було змінено уповноважену особу, затверджено сформовану нею ліквідаційну масу ПАТ «АКБ «КАПІТАЛ», і ФГВФО розпочав реалізацію майна збанкрутілого банку, 06.08.2018 р. на адресу ПАТ «АКБ «КАПІТАЛ» надійшла ухвала Окружного адміністративного суду м. Києва, якою було частково задоволено заяву одного з акціонерів банку, ТОВ «ФІНАНСОВО-ПРОМИСЛОВА КОМПАНІЯ «КАПІТАЛ», про забезпечення адміністративного позову до Фонду і його уповноваженої особи.

Позивач у своєму позові вимагав визнання протиправним і скасування рішення ФГВФО від 04.06.2018р про делегування повноважень уповноваженої особи Фонду на ліквідацію ПАТ «АКБ «КАПІТАЛ», визнання протиправними дій уповноваженої особи Фонду щодо здійснення функцій з представництва ПАТ «АКБ «КАПІТАЛ» та зобов’язання її утриматись від вчинення повноважень керівника. Третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог, на стороні відповідача фігурує ПАТ «АКБ «КАПІТАЛ». 

«Законодавство, серед іншого, не дозволяє забезпечення позову шляхом зупинення рішень Фонду про призначення уповноваженої особи. Не передбачено також забезпечення позову через заборону або обов'язок вчиняти певні дії уповноваженій особі Фонду або самому Фонду при виведенні банку з ринку. І хоча згадана ухвала суду не містить таких прямих заборон, однак вона, по суті, унеможливлює організацію торгів (аукціонів) з продажу активів ПАТ «АКБ «КАПІТАЛ», їх проведення та оформлення результатів. Зокрема, нею заборонено ПАТ «АКБ «КАПІТАЛ», ДП «ПРОЗОРО» і ДП  «ПРОЗОРО.ПРОДАЖІ» вчиняти будь-які дії з цією метою, в тому числі з використанням торгової системи ProZorro, ProZorro.Продажі та у будь-якій інший спосіб», - поскаржились у Фонді.

Там додали, що вгадану ухвалу було оскаржено в апеляційному порядку, однак Київський апеляційний адміністративний суд 13.09.2018 р. залишив апеляційну скаргу ПАТ «АКБ «КАПІТАЛ» без задоволення, а ухвалу Окружного адміністративного суду м. Києва від 01.08.2018р. - без змін. Ухвалою Верховного суду від 08.10.2018р. за скаргою ПАТ «АКБ КАПІТАЛ» відкрито касаційне провадження у справі, але скаргу досі не розглянуто.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб сподівається на її розгляд у встановленому законом порядку та строки.

Як повідомляв інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація, суд підтвердив законність рішень НБУ та ФГВФО про виведення з ринку банку «Капітал».

Коментарі
Додати коментар