До новин

Майже 6,9 млрд грн було виведено з банку «Хрещатик» перед банкрутством - ФГВФО

05 лютого, 2019
Банкрутство фінустанов
Майже 6,9 млрд грн було виведено з банку «Хрещатик» перед банкрутством - ФГВФО

Однією зі схем, реалізованих у банку, стало вкладення коштів у сміттєві цінні папери, лише у цей спосіб з нього було виведено 2,3 млрд грн.

Про це розповіла заступниця директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Фонду гарантування вкладів фізосіб.

«Однією зі схем, реалізованих напередодні запровадження у банку тимчасової адміністрації, стали операції з купівлі «(без)цінних» паперів компаній, що мають усі ознаки фіктивності. Це, наприклад, компанії, що не мають на балансі жодних активів, обігових коштів, часто зареєстровані за однією юридичною адресою, а у штаті мають всього кілька працівників. На момент запровадження тимчасової адміністрації таких облігацій на балансі ПАТ «КБ «Хрещатик» було виявлено загалом на 2,3 млрд грн. При цьому, майже 85% з них виявились незабезпеченими, і у 91,8% випадків емітенти виявилися пов’язаними з банком особами. Після того, як термін погашення облігацій сплив, кошти банку повернуті не були», - виявили в ФГВФО.

Рекрут розповіла, що за виявленими  фактами до правоохоронних органів спрямовано 77 заяв, мета яких - стягнення цих збитків з акціонерів.

За даними Фонду, 84% кредитного портфелю юридичних осіб банку – інсайдерські, 85% цінних паперів – «сміттєві». 52% у структурі активів ПАТ «КБ «Хрещатик», на суму 4 305,48 млн грн, – це кредити. Із них абсолютна більшість (93%) – кредити юридичних осіб. Попри те, що «на папері» вартість кредитів корпоративних клієнтів становить 4 005,68 млн грн, за незалежною оцінкою вона майже уп’ятеро менша і становить 834,36 млн грн.

Нагадаємо, вкладникам банку ПАТ «КБ «Хрещатик» Фондом виплачено 2,8 млрд грн, при цьому сума надходжень від продажу та управління активами банку на 01.01.2019 р. становить 959 млн грн.

Як повідомляв інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація, суд знову назвав протиправною бездіяльність НБУ стосовно банку «Хрещатик».

Коментарі
Додати коментар