До новин

Суд зобов`язав НБУ виплатити багатомільйонну компенсацію акціонеру банку-банкрута

20 березня, 2019
Резонансні справи
Суд зобов`язав НБУ виплатити багатомільйонну компенсацію акціонеру банку-банкрута

Госпсуд Києва задовольнив позов ТОВ "Промислова інноваційна компанія" та вирішив стягнути з НБУ на користь ТОВ 128,9 млн грн відшкодування майнової шкоди.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на судову ухвалу, опубліковану на сайті ЄДРСР.

Згідно з рішенням, 4 березня Госпсуд Києва задовольнив позов ТОВ "Промислова інноваційна компанія" до НБУ (в справі №910/9095/18) та вирішив стягнути з НБУ на користь ТОВ "Промислова інноваційна компанія" 128,9 млн грн відшкодування майнової шкоди, яка, як зазначається, була завдана позивачу шляхом незаконного позбавлення його корпоративних прав через прийняття Нацбанком “неправомірного рішення” в 2015 році про віднесення Радикал Банку до категорії неплатоспроможних.

За даними НБУ, ТОВ "Промислова інноваційна компанія" було власником 71% акцій Радикал Банку, її бенефіціарами були вказані Максим Шпак та Анрі Веремійченко.

Згідно з судовими матеріалами, ТОВ "Промислова інноваційна компанія" констатувало, що постанова НБУ №452/БТ від 09.07.2015 про віднесення Радикал Банку до категорії неплатоспроможних була визнана протиправною та скасована судовими рішеннями (в т.ч. рішенням Вищого адмінсуду, яке Верховний Суд відмовився переглядати) в межах розгляду іншої справи - №826/24203/15 (за відповідним позовом ТОВ "Промислова інноваційна компанія" до Нацбанку).

Госпсуд м. Києва в своєму рішенні від 04.03.2019 зауважив, що розмір шкоди, завданої позивачу, відповідає вартості його корпоративних прав. Як зазначається, згідно з наданим позивачем звітом (підготовленим на його ж замовлення), ринкова вартість акцій Радикал Банку була встановлена на рівні 181,6 млн грн, і відповідно вартість частки статутного капіталу банку, власником якої було ТОВ "Промислова інноваційна компанія" (71%), - 128,9 млн грн.

“Відповідач своїм протиправним рішенням шляхом ініціювання відносно позивача процедури виведення з ринку, незаконно позбавив власників акцій їхніх корпоративних прав. При цьому таке позбавлення відбулося саме як наслідок прийняття протиправної постанови НБУ. Подальші процедури, які були застосовані до банку, та рішення НБУ (введення тимчасової адміністрації, відкликання ліцензії і т.д.) не призвели до відновлення майнових (корпоративних) прав позивача, незважаючи на визнання в судовому порядку протиправною та скасування постанови Правління Національного Банку України № 452/БТ від 09.07.2015 року "Про віднесення Публічного акціонерного товариства "Радикал Банк" до неплатоспроможних"”, - резюмував Госпсуд м. Києва.

Нагадаємо, НБУ в заяві про віднесення Радикал Банку до категорії неплатоспроможних вказував, що за результатами перевірок операційних кас фінустанови та його відділень "було встановлено грубе порушення законодавства у сфері готівкового обігу, що створювало загрозу інтересам вкладників чи інших кредиторів банку".

“Радикал Банк” не забезпечував належним чином заходи охорони під час перевезення валютних цінностей, зберігання готівки у відділеннях банку та здійснення внутрішнього контролю за касовими операціями.

Позиція Національного банку України полягає в жорсткому реагуваванні на здійснення банками ризикових операцій, що можуть свідчити про загрозу збереження довірених ним коштів", - зазначав НБУ.

За даними Фонду гарантування, на 01.01.2019 вкладникам Радикал Банку в межах гарантійної суми були виплачені компенсації на 137,9 млн грн (89,7% запланованих виплат).

ФГВФО заявляв, що Верховний Суд розглядає позови про незаконність виведення з ринку близько десятка банків, вкладникам яких Фонд сумарно вже виплатив майже 14 млрд грн. Крім того, як зауважувалося, ще 12 банків оскаржують віднесення їх до неплатоспроможних у судах нижчих інстанцій.

Коментарі
Додати коментар