До новин

Рада посилила незалежність НБУ для отримання грошей МВФ

19 червня, 2015
Законодавство
Рада посилила незалежність НБУ для отримання грошей МВФ

Верховна Рада України прийняла закони №2742 та №2743 щодо посилення незалежності та інституційної спроможності Національного банку, що є однією з умов отримання наступного траншу кредиту Міжнародного валютного фонду.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на результати голосування парламенту.

За законопроекти, ініціатором яких виступив президент Петро Порошенко, проголосували 232 та 234 народних депутати відповідно.

У проекті закону №2742 говориться про недопущення встановлення сум обов'язкового перерахування до держбюджету коштів від Національного банку.

На думку регулятора, його кошти, в першу чергу, повинні використовуватися для створення необхідних резервів.

Також серед пропозицій центрального банку є положення про посилення ролі Ради Нацбанку в проведенні внутрішнього аудиту та контролю за ризиками; проведення засідань Ради Національного банку не менше 10 разів на рік; а також скорочення кількості членів Ради (до 9 осіб) і правління (до 6 осіб) Нацбанку.

Законопроект №2743 підготовлено з метою виключення із Бюджетного кодексу положень, які послаблюють фінансову незалежність центробанку країни та не відповідають взятим на себе Україною зобов’язанням за Меморандумом про економічну та фінансову політику.

З метою законодавчого закріплення фінансової незалежності Нацбанку законопроектом передбачається внесення змін до Бюджетного кодексу в частині скасування вимог щодо необхідності включення до прогнозу держбюджету  на наступні за плановим два бюджетні періоди показників валютно-курсової політики, наданих Нацбанком, а також скасування відповідних положень статті 33 щодо використання при складанні проекту закону про держбюджет відповідної інформації, наданої НБУ.

Крім того, пропонується внести зміни до статті 45 названого Кодексу та встановити, що частина прибутку до розподілу Нацбанку визначається та перераховується до держбюджету після підтвердження зовнішнім аудитом та затвердження радою Нацбанку річної фінансової звітності та формування Нацбанком резервів у порядку та розмірах, визначених законом України «Про Національний банк України».

Такі зміни згідно з проектом застосовуватимуться, починаючи зі складання проекту Державного бюджету України на 2016 рік.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, НБУ заборонив керівникам банків-банкрутів очолювати фінустанови в майбутньому.
Коментарі
Додати коментар