До новин

НБУ заніс у «чорний список» майже тисячу керівників і акціонерів збанкрутілих банків

24 червня, 2015
Банкрутство фінустанов
НБУ заніс у «чорний список» майже тисячу керівників і акціонерів збанкрутілих банків

У «чорному списку» Національного банку України вже знаходяться 837 керівників та 111 власників істотної участі у неплатоспроможних банках.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу регулятора.

«У службовому «чорному списку» Національного банку зараз 837 осіб - керівників банків та 111 осіб - власників істотної участі у банках. І вже сьогодні є факти відмови у погодженні керівників банків та власників істотної участі за фактом їх перебування у «чорному списку», - зазначається у повідомленні.

Також у прес-службі повідомили, що постановою № 357 від 4 червня 2015 року НБУ суттєво обмежив можливості для власників істотної участі або керівників неплатоспроможних банків.

Зокрема, якщо банк було ліквідовано у результаті виведення з ринку за ознакою легалізації (відмивання) злочинних доходів, фінансування тероризму або у зв'язку із здійсненням ризикової діяльності, що загрожує інтересам вкладників, керівник і власники істотної участі будуть «дискваліфіковані», тобто протягом 10 років не зможуть узгодити з НБУ придбання істотної участі або призначення на посаду керівника банку через зіпсовану ділову репутацію.

За інформацією НБУ, така дискваліфікація стосуватиметься і так званих квазікерівників банків, тобто радників і президентів, які формально не були керівниками банків, але фактично виконували їхні функції.

Також у НБУ повідомили, що термін дискваліфікації для власника істотної участі банку, який не вжив заходів для запобігання втрати банком платоспроможності, становить 5 років. Якщо банк було визнано неплатоспроможним з інших причин, то термін дискваліфікації становитиме 3 роки.

Крім того, Нацбанк ввів додаткові підстави для дискваліфікації керівників банків. Зокрема, керівника буде дискваліфіковано на 3 роки, якщо він працював більше трьох місяців без узгодження свого призначення в НБУ або без підтвердження відповідності його ділової репутації або профпридатності, або якщо протягом 6 місяців працював у банку з непрозорою структурою. Ці обмеження застосовуватимуться до керівників, які були призначені з 1 червня 2015 року.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, топ-менеджерів банків відправили у примусову відпустку.

Коментарі
Додати коментар