До новин

В Молдові три найбільших банки будуть ліквідовані задля продовження співпраці з МВФ

07 серпня, 2015
Ліквідація
В Молдові три найбільших банки будуть ліквідовані задля продовження співпраці з МВФ

Три найбільших банки Молдови - Banca de Economii, Banca Sociala та Unibank - оголошені банкрутами та будуть ліквідовані через корупцію, оскільки через них відмивалися кошти держави та міжнародних кредиторів.

Про повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на молдовське відділення «Радіо Свобода».

Фінустанови будуть ліквідовані протягом двох місяців у три етапи аби сприяти проведенню переговорів Молдови з Міжнародним валютним фондом щодо нової програми співпраці.

Раніше міжнародні донори зупинили фінансування Молдови через корупцію у банківській сфері, заявляючи, що гроші в бюджет країни перераховуються, але пізніше виводяться шляхом фінансових оборудок у зазначени банках.

Влада країни розслідує понад 10 кримінальних справ за фактом виведення $ 1 млрд з Banca de Economii, Banca Sociala і Unibank. В шахрайстві з кредитами банків підозрюється їх акціонер, один з найбагатших людей Молдови Ілан Шор. Розслідування цієї справи отримало великий суспільний розголос і виявило численні факти корупції у банківській сфері.

Прем'єр-міністр Молдови Валерій Стрілець за підсумками засідання національного комітету з фінансової стабільності повідомив, що ці три банки в даний час знаходяться під зовнішнім управлінням Національного банку Молдови (НБМ), і будуть ліквідовані не пізніше 9 жовтня поточного року.

За його словами, процес ліквідації вже стартував. «Ми обговорили меморандум між урядом і Національним банком щодо дій, які повинні зробити урядові установи і які стосуються правильного і збалансованого перекладу казначейських рахунків, зобов'язань з виплати пенсій та інших соціальних виплат, а також домовилися про зобов'язання НБМ. Ці заходи повинні привести до оздоровлення банківської системи нашої країни», - зазначив очільник молдовського уряду.

Інфраструктура ліквідованих банків може стати власністю інших банків.

Для ліквідації фінустанов потрібно реалізувати ряд заходів.

Мова йде про переведення соціальних виплат на підприємство «Пошта Молдови», перекладі казначейських рахунків держустанов в інші банки та переведення депозитів фізичних і юридичних осіб в інші банки, що практично знаходиться вже на завершальній стадії. Гарантії уряду в розмірі понад 14 млрд леїв покривають всі ці витрати проблемних банків.

Уряд Молдови розраховує на приїзд місії МВФ в першій декаді вересня з метою обговорення нової програми співпраці. Фонд в якості умови початку переговорів вимагає ліквідувати три проблемних банки. Наявності в уряду програми з МВФ зажадали Світовий банк і Євросоюз, які призупинили фінансову підтримку країни. Зокрема, СБ пов'язав надання коштів з вирішенням питання корупції в банківському секторі.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Сбербанк переживає проблеми на іноземних ринках.

 

Коментарі
Додати коментар