До новин

НБУ відсторонив члена наглядової ради Укргазпромбанку

15 вересня, 2015
Санація
НБУ відсторонив члена наглядової ради Укргазпромбанку

Національний банк відсторонив Івана Діяка з посади члена наглядової ради Публічного акціонерного товариства «Укргазпромбанк» та вимагає від банку його заміни на іншу особу.

Про це йдеться в рішенні Комітету з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на сайт регулятора.

ПАТ «Укргазпромбанк» було віднесено до категорії неплатоспроможних 7 квітня 2015 року, зокрема, у зв’язку зі здійсненням ризикової діяльності. На той момент власниками істотної участі були Іван Діяк (24,5167% акцій Банку) та Олег Діяк (24,0973% акцій Банку). Варто зазначити, що вони були власниками істотної участі також станом на 1 січня 2014 року та 1 січня 2015 року. Так як вказані акціонери були власниками істотної участі до визнання його неплатоспроможним, їх ділова репутація була визнана такою, що не відповідає вимогам Національного банку (не є бездоганною).

В серпні 2015 року банк було продано інвестору - Primestar Energy FZE – та припинено тимчасову адмiнiстрацiю. 10 серпня 2015 року в ПАТ «Укргазпромбанк» відбулась низка кадрових призначень, зокрема Івана Діяка було призначено членом Наглядової ради.

Ураховуючи невідповідність ділової репутації Івана Діяка вимогам, установленим Національним банком України, Комітет з питань нагляду вирішив відсторонити Івана Діяка від посади члена Наглядової ради та вимагати від банку замінити його на іншу особу.

У червні 2015 року Національним банком було посилено вимоги до ділової репутації власників істотної участі та керівників банків. Так, особа на десять років позбавляється права бути власником істотної участі або керівником банку, якщо вона була власником істотної участі в банку станом на будь-яку дату протягом одного року до віднесення банку до категорії неплатоспроможних у зв’язку зі здійсненням ризикової діяльності.

Коментарі
Додати коментар