До новин

У НБУ розповіли, чим завинив Юніон стандард банк

08 жовтня, 2015
Банкрутство фінустанов
У НБУ розповіли, чим завинив Юніон стандард банк

Директор Департаменту банківського нагляду Національного банку України Катерина Рожкова розповіла, за що регулятор визнав неплатоспроможним ПАТ «Юніон стандард банк».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на колонку Рожкової в «Економічній правді».

«24 вересня ми віднесли банк до категорії проблемних. Причина звучить формально - «через збільшення ризиків інформаційної безпеки». Але за таким формулюванням насправді криється багато цікавих фактів», - зазначила Рожкова.

«Наприклад - скарга Міністерства енергетики Грузії на невиконання гарантії на 1 млн доларів, наданої Strait Oil and Gas», - пояснила вона.

За її словами, в Union Standard Bank заявили, що невстановлені особи, несанкціоновано, втрутившись у роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), які знаходиться в приміщенні ВАТ «ЮСБ БАНК» за адресою: м. Одеса, вул. Гімназична, 21, здійснили злочинні дії щодо надання банківської гарантії від імені ВАТ «ЮСБ БАНК» через систему SWIFT.

«Тобто, у банку незрозуміло хто підійшов до комп'ютера і дав гарантії на мільйон доларів? Ці ж «невстановлені особи» використовували комп'ютери банку для підтвердження гарантій 14 вересня 2014 року, 19 березня і 6 квітня 2015 року», - написала директор Департаменту банківського нагляду НБУ.

Рожкова зазначила, що Національний банк дізнався про такі факти в кінці літа 2015 року і почав свою перевірку.

«Результатом перевірки стало визнання банку проблемним і введення куратора НБУ», - заявила вона.

«У нас склалося відчуття роботи з двома різними банками. З одного боку - менеджмент декларував про розвиток роздробу, створення нових продуктів, йшла робота з розкриття кінцевого бенефіціара. Але ось банк повертається іншою стороною - і ми бачимо зовсім іншу картину», - повідомила Рожкова.

«Отже, 29 вересня. 57% готівкових коштів Union Standard Bank - 108 млн гривень - сконцентровано у відділенні банку по вул. Артема, 50», - написала директор Департаменту банківського нагляду НБУ.

За її словами, 30 вересня, о 9:00 ранку співробітники Головного управління НБУ в Києві та Київській області приходять на вул. Артема на перевірку відділень. Півтори години їх не пускають в приміщення кас.

«10:30. За ці півтори години 50 млн гривень «вирушили» з Артемівського відділення Union Standard Bank в Одеське, ще 27 млн гривень - у Львівське. У Києві перевірка показала недостачу 410 тисяч гривень», - заявила Рожкова.

«Опівдні співробітники Нацбанку в Одесі та Львові перевіряють каси Union Standard Bank. Грошей немає», - зазначила вона.

Вона повідомила, що о 17:11 сорок сім мільйонів гривень виїхали з Одеси до Харкова, а з Харківського 12 млн гривень тут же «перекочували» до Дніпропетровська.

«До речі, відділення в Харкові за адресою пр. Леніна 41/43, з якого виїхали ці 12 млн гривень, співробітники так і не знайшли. Власне, як і гроші», - додала банкір.

«1 жовтня. НБУ просить Union Standard Bank на 2 жовтня акумулювати гроші у Львові, Харкові та Дніпропетровську. 2 жовтня. Вимоги Національного банку так і не виконано. Правління Нацбанку приймає рішення про виведення з ринку Union Standard Bank», - заявила Рожкова.

«У суботу, 3 жовтня, тимчасовий адміністратор Фонду гарантування вкладів заходить в Union Standard Bank. 5 жовтня 77 млн гривень так нікуди і не прийшли. Union Standard Bank публічно заявляє, що не вважає дії регулятора обґрунтованими», - написала банкір.

За її словами, поки співробітники НБУ по всій країні шукали примарні гроші, 1 жовтня з рахунків двох пов'язаних з банком юросіб на рахунки фізособи «пішло» 15,3 млн гривень.

«Банк надав 52 особам «фінансову допомогу» на суми від 250 тисяч гривень до 295 тисяч гривень. У банку напевно розуміли, що куратор швидко викриє такі операції, але, схоже, сподівалися все завершити до введення тимчасової адміністрації», - заявила Рожкова.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, правління Національного банку України 2 жовтня визнало ПАТ «Юніон стандард банк» неплатоспроможним.

Коментарі
Додати коментар