До новин

Королевська намагається зберегти контроль над «Львівською вугільною компанією»

20 жовтня, 2015
Резонансні справи
Королевська намагається зберегти контроль над «Львівською вугільною компанією»

Маловідоме ТОВ «Новиком» пред'явило до вугільного монополісту претензії відразу на 144 млн гривень і отримало всі шанси очолити комітет кредиторів боржника, а за цією фірмою, імовірно, стоїть екс-міністр соціальної політики Наталія Королевська.

Про це  повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «ДС»

Минулого тижня міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин зробив кілька заяв про монополіста на ринку збагачення вугілля в Західній Україні - «Львівську вугільну компанію». За його інформацією, на фабриці зафіксована нестача близько 40 тис. тонн вугілля, що належить державним підприємствам «Львіввугілля» та «Волиньвугілля». Проблему з власниками компанії міністр вважає «фундаментальною» і виступає за повернення контролю над нею державі, якій належить близько 37,6% її акцій.

Іншої думки, за даними «ДС», дотримуються власники контрольного пакета. Близько 60% акцій «Львівської вугільної компанії» володіють зареєстровані в Луганську фірми «АСП Трейд Груп», «Іфорас» і «Вантажотранспортех управління», які прийнято відносити до сфери впливу депутата «Опозиційного блоку» Наталії Королевської. Вона давно і добре знайома з вугільним бізнесом. У Луганській області в її орбіту включали ряд збагачувальних фабрик і навіть називали куратором нелегального видобутку вугілля.

«З Королевською все ясно. Дівчина разом з Олександром Єфремовим (екс-глава фракції Партії регіонів у ВР) створила в Луганській області СП з експлуатації нелегальних копанок і не хоче втрачати бізнес», - так про Королевську казав екс-губернатор Луганської області Генадій Москаль .
Луганчани нещодавно почали реалізовувати план збереження і закріплення контролю над підприємством, що володіє стратегічним активом - найбільшою в Україні вуглезбагачувальною фабрикою «Червоноградська». ЇЇ  основними клієнтами є вже згадані ДП «Львіввугілля» та «Волиньвугілля».

Нагдаємо, серпні цього року Альфа-Банк ініціював банкрутство «Львівської вугільної компанії». Сума претензій банкірів спочатку склала близько 11 млн. Після того, як суд наприкінці серпня ввів процедуру розпорядження майном підприємства, Альфа-Банк заявив додаткові вимоги на суму 37 млн ​​грн.

«Новиком» в останні роки фактично завела на себе всі ключові фінансові потоки «Львівської вугільної компанії»
Але шансів отримати контроль над комітетом кредиторів у банку з російським корінням фактично немає. У середині вересня «Львіввугілля» ініціював включення його до реєстру кредиторів «Львівської вугільної компанії» з вимогами без малого на 70 млн грн. Альянс з ним готова створити і державна шахта №1 «Нововолинська», якій збагачувальне підприємство заборгувало близько 11 млн грн.

Навіть якщо вугільники об'єднають зусилля з російськими банкірами, контроль над комітетом кредиторів їх боржника все одно виявиться для них недосяжним. Оскільки наприкінці вересня на авансцену вийшов потенційно найбільший кредитор фабрики - зареєстроване в Києві маловідоме ТОВ «Новиком», що пред'явило до «Львівської вугільної компанії» претензії відразу на 144 млн грн.

Ця структура в останні роки фактично завела на себе всі ключові фінансові потоки підприємства. Вона займалася ремонтом обладнання фабрики, поставляла їй вугільну сировину, проводила роботи з очищення комплексу зберігання відходів, при цьому майже завжди виконуючи роботи через субпідрядників. Тобто фактично «Новиком» має ознаки «прокладки», через яку могли вимиватися гроші з вугільного підприємства. Не дивно, що ця компанія має луганські коріння - її одноосібним засновником і директором числиться глава наглядової ради «Львівської вугільної компанії» Наталія Чікаева (вона переїхала з Луганська до Києва кілька років тому, прописавшись на Троєщині). Сам «Новиком» спочатку був зареєстрований у Києві, по вулиці Круглоуніверситетській, 3-5, де володів нерухомістю батько Наталії Королевської - Юрій Королівський.

Розпорядник майна «Львівської вугільної компанії» Ярослав Жарт зазначив, що поки вимоги кредиторів до боржника не затверджені. Але це може відбутися вже найближчим часом, попереднє засідання суду відбудеться наприкінці жовтня. І якщо вимоги кредиторів будуть визнані судом в нинішньому вигляді, «Новиком» зможе отримати одноосібний контроль над комітетом кредиторів і не допустити державу до контролю стратегічним підприємством.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, суд почав банкрутство Червоноградської збагачувальної фабрики.

Коментарі
Додати коментар