До новин

Друг Путіна отримає контроль над проблемним банком «Уралсиб»

06 листопада, 2015
Санація
Друг Путіна отримає контроль над проблемним банком «Уралсиб»

Російський банк «Уралсиб» перейде під контроль приватного інвестора Володимира Когана, якого ЗМІ називають другом Путіна.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на РБК.

Про те, що знайдено інвестора для фінансового оздоровлення банку «Уралсиб», Банк Росії повідомив в середу вранці.

«В результаті проведеного агентством відбору інвестора для участі в заходах з попередження банкрутства банку найбільш вигідні фінансові умови були запропоновані російським бізнесменом Володимиром Коганом», - йдеться у повідомленні ЦБ.

У прес-релізі «Уралсибу» говориться, що Коган придбає 82% акцій банку, Микола Цвєтков збереже міноритарний пакет.

Агентство зі страхування внесків виділить допомогу в розмірі, «достатньому для функціонування банку». У прес-релізі АСВ повідомляється, що банк отримає кредити на 81 млрд рублів - 14 млрд рублів на шість років і 67 млрд рублів на десять років.

Заступник голови ЦБ Михайло Сухов пояснив, що банку «Уралсиб» була потрібна докапіталізація, його власник Микола Цвєтков за останній рік вніс в банк активи і гроші на 20 млрд рублів, але цього виявилося недостатньо, а інвестори, з якими вів переговори Цвєтков, не готові були на ринкових умовах без допомоги регулятора інвестувати в «Уралсиб».

«Банк Росії постійно контролював діяльність щодо поліпшення фінансового стану банку і на етапі вичерпання фінансових можливостей Цвєткова ухвалив рішення про залучення АСВ», - сказав Сухов.

Він також зазначив, що потреба банку в капіталі ЦБ оцінює в 44 млрд рублів, що дорівнює економічній вартості наданого кредиту в 67 млрд рублів.

«Не зовсім точно було б характеризувати цю цифру стандартним терміном «діра», тому що ми встановили виключно економічні чинники, пов'язані з втратою вартості активів», - підкреслив Сухов.

Він уточнив, що план участі АСВ щодо попередження банкрутства «Уралсибу» не припускає, що приватний інвестор одномоментно виділяє кошти на його санацію, як це робить саме АСВ.

«Але якщо подальша робота банку потребує фінансування, то це вже турбота інвестора: держава надала йому кошти, а він узяв на себе економічний ризик, пов'язаний з роботою банку. В «Уралсиб» немає таких активів, які за фактом відсутні, є кредитні портфелі, якість яких може як погіршуватися, так і поліпшуватися», - додав Сухов.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, 30 найбільших банків Росії стали збитковими.

Коментарі
Додати коментар