До новин

Колишній банкір-нардеп має віддати державі цінну колекцію творів мистецтва за борги

11 листопада, 2015
Борги
Колишній банкір-нардеп має віддати державі цінну колекцію творів мистецтва за борги

Суд визнав право Національного художнього музею України на отримання творів колекції образотворчого мистецтва АТ «Градобанк».

Про це свідчить постанова ВГСУ від 15 квітня і ухвала Госпсуду міста Києва від 25 вересня, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Наші гроші».

Згідно матеріалів справи, ще у 1996 році Нацбанк видав «Градобанку» кредити, за які останній передав в заставу 785 творів мистецтва. Їх вартість на той час становила $5,18 млн.

«Градобанк» кредити Нацбанку не повернув, внаслідок чого утворилася заборгованість у розмірі 9,49 млн грн.

У 1998 році НБУ суд дозволив НБУ розпорядитися заставним майном. Однак Верховна Рада, враховуючи високу культурну цінність колекції і важливість її збереження для України, заборонила продаж картин на аукціоні.

У 2004 році Верховна Рада прийняла закон про передачу колекції АТ «Градобанк» у державну власність на постійне зберігання до Національного художнього музею у Києві.

У 2005 році Мінкультури, Національний художній музей і «Градобанк» уклали договір про порядок передачі колекції державі. При цьому музей, отримавши гроші від Мінкульту, перерахував НБУ 9,49 млн грн у якості відшкодування заборгованості «Градобанку».

Картини знаходилися у НБУ. Музейникам навіть довелося йти до суду, щоб зобов’язати Нацбанк передати їм колекцію. Скільки творів мистецтва було передано, у судовому рішення не вказано.

Разом з тим у 2008 році Конституційний суд визнав неконституційними положення закону про передачу колекції «Градобанку» у державну власність. У результаті НБУ поновив заборгованість «Градобанку», повернувши гроші Національному музею.

З 2012 року «Градобанк», вважаючи договір 2005 року із Мінкультом і музеєм нікчемним, вимагає визнати відсутнім у музею права на картини. Та у квітні цього року ВГСУ залишив цей позов без задоволення.

Суд не прийняв до уваги посилання «Градобанку» на нікчемність договору 2005 року, оскільки на той час закон про передачу колекції у державну власність був чинним.

Також суд спростував доводи «Градобанку», що договір спрямований на незаконне заволодіння його майном. Суд наголосив, що на сьогоднішній день борг «Градобанку» перед НБУ не погашений.

На виконання постанови ВГСУ від 15.04.2015 було відкрито виконавче провадження, яке «Градобанк» намагався оскаржити, однак безрезультатно.

У 2000 році АТ «Градобанк» було визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру. Основним власником банку був колишній народний депутат Віктор Жердицький. У 2000 році він був затриманий у Німеччині за звинуваченням у привласненні 2 млн євро, призначених для виплат остарбайтерам. У німецькій в’язниці Жердицький провів кілька років. Після скасування вироку він повернувся в Україну у 2005 році.

До колекції АТ «Градобанк» входять твори відомих українських та зарубіжних митців, зокрема, Миколи Пимоненка, Тараса Шевченка, Олександра Богомазова, Сальвадора Далі, Пабло Пікассо, Марка Шагала та інших. Станом на 2014 рік прогнозна вартість колекції склала 52,72 млн євро.

Читайте також: Заборгованість банків і ФГВ перед НБУ зменшилась на 3,3 мрд

Коментарі
Додати коментар