До новин

Мінюст завершив тестування системи електронних торгів

06 березня, 2015
Банкрутство підприємств
Мінюст завершив тестування системи електронних торгів

Міністерство юстиції закінчило перевірку системи електронних торгів арештованим майном (СЕТАМ) і вже найближчим часом перейде зі статусу пілотної програми в статус постійно діючої.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили в прес-службі установи.

"Наступним етапом розвитку СЕТАМ стане запровадження цієї системи не в рамках пілоту, а на постійній основі. Ми завершили тестування системи і вона підтвердила свою ефективність. Тож уже найближчим часом ми очікуємо рішення уряду, яке забезпечить переведення даного проекту на постійну основу", - зазначила перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова.

Вона нагадала, що раніше на корупційних схемах при торгівлі арештованим майном наближені до тодішнього міністра юстиції компанії щорічно заробляли по 300 млн грн. А взяти участь у торгах могли лише «свої» учасники, які за безцінь скуповували цікаві лоти.

"СЕТАМ вивів торги у прозору площину. В мережі Інтернет всі можуть бачити лоти, які є в системі, брати участь у торгах, підвищуючи вартість лоту. За результатами 6 місяців роботи пілотного проекту у середньому по системі ціна лотів збільшувалася на 12,1%", - наголосила Наталія Севостьянова.

Вона також повідомила, що за підсумками першого півріччя проведення торгів було проведено вдосконалення системи онлайн аукціонів. Було запроваджено спрощену систему торгівлі майном, вартість якого не перевищує 10 неоподаткованих мінімумів (1700 грн). Зокрема, строки виставлення таких лотів на торги скорочено з місяця до тижня, та прибрана необхідність внесення гарантійного внеску.

Також введено систему спеціальної ставки, удосконалено презентацію лотів на сайті, спрощено процедуру оформлення результатів торгів. Крім того, було прийняте рішення відмовитися від обов’язкового використання Електронного цифрового підпису.

Як зазначила перший заступник голови Державної виконавчої служби Агія Ахундова, всі зміни, які вносяться до СЕТАМ, базуються на відгуках та скаргах від експертів та громадян, які користувалися системою.

"За кілька тижнів користувачі зможуть відчути на собі ефект від нововведень. А за місяць-два ми побачимо, як запропоновані зміни відіб′ються на цифрах статистики", - наголосила вона.

Ахундова також зазначила: запропоновані зміни не останні, а система буде й далі вдосконалюватися.

"Ми будемо дуже вдячні за підказки. Якщо хтось виявлятиме якісь недоліки системи, просимо повідомляти про них. Ми відкриті та готові і надалі вдосконалювати СЕТАМ», - резюмувала Агія Ахундова.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, журналістське розслідування показало, що нова система реалізації арештованого майна СЕТАМ має корупційні лазівки, що дозволяють забезпечити перемогу потрібному покупцю за мінімальною ціною.

Коментарі
Додати коментар