До новин

Фірташа підозрюють у привласненні 5 млрд гривень стабкредиту НБУ для банку «Надра»

03 грудня, 2015
Резонансні справи
Фірташа підозрюють у привласненні 5 млрд гривень стабкредиту НБУ для банку «Надра»

Нацполіція відкрила провадження за фактом неповернення Нацбанку кредиту рефінансування, що був виділений банку «Надра» у розмірі 5 млрд гривень

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі МВС.

Кошти були виділені банку «Надра» під особисту гарантію Дмитра Фірташа.

За словами міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, Фірташ обгрунтовано підозрюється в тому, що маніпулюючи особистою гарантією на суму до 5 млрд гривень, він організував отримання кредиту НБУ для рефінансування банку «Надра», але не забезпечив використання цих коштів на стабілізацію ситуації, а навпаки – вивів їх на пов'язані з ним компанії.

Аваков також повідомив, що в результаті цих дій банк «Надра» повернув НБУ кредит рефінансування, а Фірташ не здійснив виплат по гарантії.

Тим самим Національному банку було завдано прямої шкоди. Ці ж дії призвели до неплатоспроможності банку і втрати накопичень десятками тисяч громадян України.

«У рамках цього провадження МВС і Національна поліція України домовилася з ФБР США, у рамках міжнародного правового доручення, щодо залучення експертів ФБР до роботи над матеріалами справи, оскільки низка сумнівних фінансових операцій проводилася з використанням банків США», – зазначив глава МВС.

За його словами, Фірташ та пов'язані з ним особи підозрюються у скоєнні злочинів за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. За такі дії передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, ФГВ шукає аудитора для аналізу сумнівних операцій неплатоспроможного банку «Надра».

Коментарі
Додати коментар