До новин

Керівники належних до приватизації держпідприємств навмисне занижують фінансові показники

04 грудня, 2015
Банкрутство підприємств
Керівники належних до приватизації держпідприємств навмисне занижують фінансові показники

Голова Фонду держмайна Ігор Білоус поскаржився, що збиткові державні підприємства обтяжені кредитами та відчуженням майна з вини керівництва.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на інтерв’ю Білоуса виданню РБК-Україна.

«Відчутна проблема банкрутства. Що зазвичай відбувається? Як тільки дирекція підприємства розуміє, що його виставляють на приватизацію, вона починає збивати його вартість кредитами, договорами, відчуженням майна, - і показники одразу йдуть вниз», - розповів очільник ФДМУ.

З огляду на це, Фонд держмайна пропонує після внесення підприємства до списку на приватизацію обмежити право брати кредити певної величини, вартості, укладати договори більше, ніж на шість місяців, відчужувати майно.

«60% наших підприємств - банкрутство. І в основному тільки з цих причин. «Сумихімпром», «Свема», «Центренерго» - близько 1 млрд гривень боргів. Банкрутство - окрема тема. На вимогу міжнародних експертів і для захисту інвесторів ми спеціально додали в новий законопроект норму про те, що якщо підприємство повертається державі, ми його зобов'язані протягом 30 днів виставити на приватизацію. А після продажу в обмежені терміни повернути попередньому власнику виручені гроші», - зазначив Білоус.

Він також згадав про Запорізький алюмінієвий комбінат.

«Є хороший приклад - ЗАлК. Там мало що залишилося від виробництва. За яку ціну можна його продати? За 10-20 млн доларів і то - якщо постаратися», - сказав голова Фонду держмайна.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Мінюст отримав доступ до документів «Сумихімпрому», щодо доведення підприємства до банкрутства.

 

Читайте також: Про збанкрутілу «Свему», схеми тіньової приватизації та інвестиційний клімат

Коментарі
Додати коментар