До новин

НБУ планує врегулювати низку питань щодо ділової репутації керівників проблемних банків

07 грудня, 2015
Законодавство
НБУ планує врегулювати низку питань щодо ділової репутації керівників проблемних банків

Національний банк України планує удосконалити процедуру прийняття Комітетом з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем рішення щодо ділової репутації осіб.

Про це йдеться в проекті змін до Положення про порядок реєстрації та ліцензування банків, відкриття відокремлених підрозділів, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Так, планується дозволити Комітету з питань нагляду у разі відсутності у фізичної особи (окрім власника істотної участі в банку) бездоганної ділової репутації визначати її відповідність при отриманні клопотання від спеціально утвореного банківською спільнотою єдиного колегіального органу. Такий колегіальний орган має бути створений саморегулюванням банківської спільноти, а його висновки - містити детальний опис фактів, які були досліджені, обґрунтування та підписи осіб, які взяли на себе відповідальність за висновок», - розповіли у Нацбанку.

Крім того, проектом змін пропонується спростити оформлення документів для іноземців:

- дозволити подавати документи, що складені іноземною мовою, з одночасним наведенням їх тексту українською мовою;

- документи щодо погодження керівників банків – нерезидентів можуть подаватися без легалізації та додаткового засвідчення;

- підпис в анкеті або резюме засвідчувати банком/нотаріально;

- надавати оригінали довідок органів податкової служби; про наявність/відсутність судимості; інформацію банку/органу банківського нагляду іноземної держави без додаткового засвідчення.

Також пропонується виключити ознаку, згідно з якою особа втрачала бездоганну ділову репутацію у випадку, якщо Національним банком не було погоджено відповідність професійної придатності, ділової репутації вимогам законодавства протягом трьох місяців з дня призначення.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, НБУ обіцяє до кінця року задіяти механізм очищення репутації банкірів.

Читайте також: НБУ всіх банкірів прочісує однією гребінкою

Коментарі
Додати коментар