До новин

Суд заарештував цінні папери «Юніон стандард банку» на чверть мільярда

21 грудня, 2015
Банкрутство фінустанов
Суд заарештував цінні папери «Юніон стандард банку» на чверть мільярда

Апелляційний суд Києва заарештував цінні папери вартістю 247,5 млн гривень в «Юніон Стандард банк», який напередодні був визнаний неплатоспроможним, тим самим судова колегія визнала необґрунтованим рішення Шевченківського суду Києва, який відмовив раніше прокуратурі в арешті цих активів.

Про це йдеться в ухвалі Апеляційного суду Києва від 25 листопада 2015 року, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Першу інстанцію».

Цією постановою задоволено клопотання Головного слідчого управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби про арешт майна ПАТ «Юніон Стандард банк», зокрема, цінних паперів на загальну суму 247,5 млн. гривень.

Як зазначено в цьому рішенні, напередодні Шевченківський суд Києва відмовив слідчим в арешті, проте в Єдиному реєстрі судових рішень цієї постанови першої інстанції немає.

В апеляційній скарзі прокурор посилався на незаконність та необґрунтованість такого рішення місцевого суду.

З судової справи з'ясувалося, що Головне слідче управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби підозрює топ-менеджерів ЗАТ «Фінансовий союз банк» (правонаступником якого є ВАТ «Юніон стандард банк») в підробці документів та їх використання для ухилення від сплати податків за допомогою фірм-нерезидентів: «Technoline Service LTD», «Winsboro LTD», «Dreamlux LTD», «Estor Consult LLP» та «Axley Developments LLP ».

Union Standard Bank заснований у 1994 році як банк Відергебурт, з 1997 по 2004 рік мав назву Технобанк, до 2010 року мав назву "Фінансовий Союз Банк", до березня 2013 року мав назву Катеринославський Комерційний Банк

Схема виглядала так: зловмисники, які за дорученнями представляли в Україні перераховані вище офшори, підробили позови в суди Дніпропетровської області про зобов'язання банківської установи продавати їм іноземну валюту без сплати зазначеного збору та інших податків, а також без подання в банк документів, що підтверджують. Разом з тим, був виготовлений пакет неправдивих документів, що нібито свідчать про інвестиційної діяльності зазначених вище нерезидентів.

Дзержинський райсуд Кривого Рогу та Бабушкінський суд Дніпропетровська у 2005-2009 роках задовольнили позовні вимоги. Це призвело до безконтрольного перерахування за межі України 21 млрд гривень ЗАТ «Фінансовий Союз Банк» (на той час – 4,2 млрд доларів).

Колегія суддів Апеляційного суду Києва погодилася з доводами апеляційної скарги прокурора про необґрунтованість ухвали слідчого судді Шевченківського суду Києва від 21 жовтня 2015 року про відмову в арешті цінних паперів, у зв'язку з чим, воно було скасовано.

Як раніше повідомляли ЗМІ, на початку 2013 року одеський бізнесмен Євген Дзюба став власником ПАТ «Єкатеринославський комерційний банк» ( пізніше – «Юніон стандарт банк»).

Колишній власник фінустанови – дніпропетровський бізнесмен Дмитро Фоменко.

Восени цього року НБУ визнав «Юніон стандард банк» неплатоспроможним і ввів тимчасову адміністрацію.

«Юніон стандард банк» був одним із банків, яким НБУ в цьому році направив лист про непрозору структуру власності з вимогою привести її у відповідність з законодавством.

Однак у банку не зробили висновків, в результаті чого у вересні він був визнаний проблемним. Після цього фінустанова взялося проводить у великих обсягах операції з готівкою. Це швидко призвело до погіршення фінансового стану, що поставило під загрозу безпеку коштів, довірених йому вкладниками та іншими кредиторами.

Станом на 1 липня нинішнього року загальний обсяг вкладів громадян в «Юніон стандард банк» становив 284 млн доларів.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, через збільшення ризиків інформаційної безпеки ПАТ «Юніон стандард банк» був визнаний неплатоспроможним.

Коментарі
Додати коментар